Quantcast
Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τις θέσεις του για την επίλυση του Κυπριακού - enikonomia.gr
share

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τις θέσεις του για την επίλυση του Κυπριακού

δημοσιεύτηκε:

Την ολοκληρωμένη θεώρησή του για το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ο μηχανισμός αυτός να λειτουργεί στη βάση κλήρωσης.

Δήλωσε επίσης, ότι στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου επιστρέφει, πιθανόν και με εισηγήσεις η Τζειν Χολ Λουτ αλλά επισήμανε πως στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ανακύπτουν εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο εξελίξεις αυτές, ανέφερε, είναι οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία το Μάιο, η αβεβαιότητα για την πορεία της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενδεχόμενη απόφαση για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποτελεί ορθή τοποθέτηση η επιδίωξη του Αντόνιο Γκουτέρες για σωστή προετοιμασία των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του κράτους είναι δύο από τα ζωτικά κεφάλαια πού θα κρίνουν τα πράγματα.

Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ρητά ότι χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Διερωτήθηκε γιατί χρειάζεται η Τουρκία να έχει βάση και στρατεύματα στην Κύπρο τη στιγμή που απέχει μόνο 60 χιλιόμετρα και έθεσε το ερώτημα από ποιον κινδυνεύει η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης τόνισε ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων από τη μια και λειτουργικότητα και η δημοκρατία από την άλλη μπορούν να συνυπάρξουν.

Τόνισε όμως πως δεν γίνεται για κάθε απόφαση να είναι απαραίτητη μια θετική ψήφος από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δίδοντας το παράδειγμα ενός ενδεκαμελούς υπουργικού συμβουλίου με 7 Ελληνοκυπρίους και 4 Τουρκοκυπρίους υπουργούς.

Οι αποφάσεις, είπε, θα λαμβάνονται από κοινού και όταν θίγονται ζωτικά συμφέρονται των Τουρκοκυπρίων ή υπάρχει κατάχρηση δικαιωμάτων από τη πλειοψηφία να λειτουργεί η διευθέτηση της μιας θετικής ψήφου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι σιδηρούς κανών, αλλά επισήμανε ότι «όλοι να προβληματιζόμαστε τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε περίπτωση ενός αδιεξόδου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.