Quantcast
Νέος χρόνος, νέα αρχή για την κυβέρνηση Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Νέος χρόνος, νέα αρχή για την κυβέρνηση Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Η συνάντηση των αρχηγών κομμάτων και κορυφαίων στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης ολοκληρώθηκε κάπου τα μεσάνυχτα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε, γιατί δεν έγιναν ανακοινώσεις αλλά ούτε και είχαν προγραμματιστεί να γίνουν. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι επί 6 ώρες η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ συζητούσε τα βασικά σημεία του κυβερνητικού έργου που προγραμματίζει για τη νέα χρονιά.

Προσπάθειες επανεκκίνησης

Πρόκειται κυρίως για 9 σημεία, στα οποία, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, επήλθε «σιωπηρή» συμφωνία μακριά από τα φώτα τη δημοσιότητας. Επρόκειτο για μια μη θεαματική συνάντηση για την έναρξη του νέου χρόνου, έπειτα από πρόσκληση της καγκελαρίου. Μετά από απανωτές κυβερνητικές κρίσεις την περασμένη χρονιά λόγω προσφυγικού που οδήγησαν στα άκρα τις σχέσεις της Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU και την τέταρτη κυβέρνηση Μέρκελ στα πρόθυρα διάλυσης ήδη μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, τα κόμματα που την απαρτίζουν προσπαθούν προφανώς να δώσουν μια πιο θετική δημόσια εικόνα από εδώ και στο εξής κρατώντας χαμηλό προφίλ.

Ήδη η νέα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ έκαναν την αρχή και «ζέσταναν» το κλίμα ανάμεσα στα δύο αδελφά χριστιανικά κόμματα στο χιονισμένο Seeon, το πρώην μοναστήρι, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο το CSU διοργάνωσε μικρό κομματικό συνέδριο.

Παρουσίες


Το ίδιο θέλησαν να κάνουν χθες βράδυ η καγκελάριος με τον υπουργό της Χορστ Ζεεχόφερ, εν όψει και των τοπικών εκλογών σε πολλά ανατολικογερμανικά κρατίδια, όπου το Εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη δύναμή του στις τοπικές βουλές. Ποιοι συμμετείχαν χθες στη συνάντηση της καγκελαρίας; Από πλευράς Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος η πρόεδρος Αντρέα Νάλες, που βρίσκεται σε μεγάλη πίεση λόγω των ιστορικά χαμηλών ποσοστών του SPD στις σφυγμομετρήσεις και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μαας επειδή στην ατζέντα βρίσκονταν και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πριν από την κύρια συνάντηση η καγκελάριος Μέρκελ ξεκίνησε επαφές με την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, τον επικεφαλής της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων Ραλφ Μπρινκχάους και τον πρόεδρο του CSU, Χορστ Ζεχόφερ, που στις 19 Ιανουαρίου παραδίδει την σκυτάλη της προεδρίας στον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ. Έτσι, για πρώτη φορά οι αρχηγοί και των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι ούτε κυβερνητικοί υπουργοί, ούτε βουλευτές στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.