Quantcast
Σταθάκης: Τα οφέλη από το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Τα οφέλη από το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

δημοσιεύτηκε:

Τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα “το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο” (East Mediterranean Gas Forum), τονίζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή την παρουσία του στην Αίγυπτο για την ίδρυση του Φόρουμ. Στο Φόρουμ συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει τα οφέλη της συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες χώρες στα έργα υποδομής σε θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο και τη μεταφορά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα παίζει ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή για το φυσικό αέριο. Και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ίδρυσης αυτού του περιφερειακού φορέα, που γίνεται με πρωτοβουλία της Αιγύπτου στην έδρα της και θα συμμετέχουμε ένθερμα σε αυτήν την προσπάθεια».

Αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχει ο νέος αυτός περιφερειακός φορέας στους καταναλωτές, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η κοινή προσπάθεια στα σημαντικά έργα υποδομής θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».

Η συνέντευξη του κ. Σταθάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, ποια είναι η σημασία της σημερινής ίδρυσης του νέου αυτού περιφερειακού φορέα για θέματα ενέργειας;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σήμερα, ήταν μία πολύ σημαντική μέρα, γιατί ιδρύθηκε ένας περιφερειακός φορέας, το East Mediterranean Gas Forum, στο οποίο ξεκινάμε έξι χώρες: η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, άρα επτά συμμετοχές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ποιος θα είναι ο σκοπός του νέου αυτού φορέα;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σκοπός αυτού του περιφερειακού φορέα είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειες γύρω από το φυσικό αέριο, τόσο ως παραγωγοί όσο και ως καταναλωτές, να δημιουργήσουμε μία περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, να ενισχύσουμε τα κοινά έργα υποδομής φυσικού αερίου για τη μεταφορά του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας σε σχέση με τις αγορές του φυσικού αερίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, ποια θα είναι η σημασία της δημιουργίας αυτού του φορέα για την Ελλάδα;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Η Ελλάδα έχει μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου, διότι από την Ελλάδα περνάει ο Transantlactic Pipeline, που μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ιταλία και την Ευρώπη, κτίζεται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, καθώς και άλλοι αγωγοί που θα διασυνδέσουν τα Βαλκάνια, και θα προχωρήσει και το project της Αλεξανδρούπολης. Άρα, η Ελλάδα είναι ένας κόμβος φυσικού αερίου, και ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στην ιδέα του East Med, της μεταφοράς δηλαδή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο προς την Ευρώπη. Άρα, η Ελλάδα παίζει ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή για το φυσικό αέριο. Και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ίδρυσης αυτού του περιφερειακού φορέα, που γίνεται με έδρα και πρωτοβουλία της Αιγύπτου, και θα συμμετέχουμε ένθερμα σε αυτήν την προσπάθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη από τη δημιουργία αυτού του φορέα;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τα οφέλη μακροπρόθεσμα είναι πάρα πολλά. Πρώτον, γιατί ενώνουμε δυνάμεις στο να δημιουργήσουμε μία περιφερειακή αγορά. Άρα, τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι σημαντικά, πολύ περισσότερα από το αν η κάθε χώρα προσπαθούσε να διεισδύσει στις αγορές και να λειτουργήσει αυτόνομα. Συνεπώς, η συνεργασία είναι καθοριστική στον τομέα αυτό. Και το δεύτερο φυσικά είναι ότι οι συμπράξεις και η κοινή προσπάθεια στα σημαντικά έργα υποδομής θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο νέος αυτός φορέας, κύριε υπουργέ, δίνει μηνύματα και προς πολλούς αποδέκτες;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές, διότι σε μία περιοχή με σημαντική αστάθεια ή ανταγωνισμούς, διαμορφώνεται ένας φορέας ο οποίος κινείται ακριβώς προς τη θετική κατεύθυνση της συνεργασίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και της συνύπαρξης όλων αυτών των χωρών σε μία κοινή προσπάθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τα επόμενα βήματα;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για τα επόμενα βήματα, προβλέπεται ότι θα έχουμε συχνές συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο φορέας, καθώς και τα βήματα τα οποία θα γίνονται, όταν είναι ώριμα, προκειμένου να έχει μία ισχυρή και μόνιμη παρουσία ο φορέας αυτός στην περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα υπάρξουν συναντήσεις και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μετά από αυτήν την πρώτη συνάντηση;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα υπάρξουνε συναντήσεις. Αποφασίσαμε σήμερα να ακολουθήσουν οι τεχνικές συναντήσεις, διαδοχικά, όταν είμαστε ώριμοι πλέον στο επόμενο βήμα θα συζητήσουμε την επόμενη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.