Quantcast
DW: Βρετανικό αδιέξοδο - enikonomia.gr
share

DW: Βρετανικό αδιέξοδο

δημοσιεύτηκε:

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την δεύτερη ψηφοφορία επί της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων εξακολουθεί να επικρατεί χάος. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Βουλευτές όλων των κομμάτων και τάσεων έχουν έτοιμες προτάσεις τις οποίες έχουν θέσει στον πρόεδρο της Βουλής, που είναι ο μόνος που θα αποφασίσει αν τις εγκρίνει ή αν τις απορρίψει. Οι περισσότερες εκφράζουν, με διαφορετικό αίτημα, την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών που επιθυμούν στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρονική επέκταση του Άρθρου 50, ακόμη και νέο δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και επιμένει πως θα τηρήσει την εντολή που της έδωσε ο λαός για πλήρη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Καλεί δε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της την οποία όμως έχουν απορρίψει.

Πανικός στο Δουβλίνο

Το αδιέξοδο που μέχρι στιγμής επικρατεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ανησυχήσει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει προκαλέσει πανικό στο Δουβλίνο.

Μετά την προειδοποίηση, την Παρασκευή, της Τράπεζας της Ιρλανδίας ότι η μη συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για την ιρλανδική οικονομία, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε από το Νταβός πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο, είτε μέσω Βρυξελλών ή διακρατική.

Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό ο ηγέτης που έθεσε ως όρο το backstop -την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων που αποδείχτηκε το μεγάλο εμπόδιο στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας- να προσβλέπει τώρα σε διακρατική διαπραγμάτευση ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για όλη την Ευρώπη.

Μέσα σε όλο αυτό το σουρεαλιστικό τοπίο οι πάντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ψηφοφορία της Τρίτης με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει επιτέλους η λογική. Κάτι καθόλου σίγουρο.


Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.