Quantcast
Les Echos: H υλοποίηση του προγραμματισμού της Ευρωζώνης προβλέπεται κοπιώδης - enikonomia.gr
share

Les Echos: H υλοποίηση του προγραμματισμού της Ευρωζώνης προβλέπεται κοπιώδης

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η υλοποίηση του προγραμματισμού της Ευρωζώνης προβλέπεται κοπιώδης εκφράζει η Les Echos τονίζοντας ότι, οι «φωνές» κατά τη συζήτηση προγραμματισμού του προϋπολογισμού έλειψαν, αλλά οι αποκλίσεις παραμένουν μεγάλες, κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι «θρησκευτικές μεταφορές» χωρίς διαφοροποιήσεις, είναι πολύ της μόδας στις Βρυξέλλες. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ που αναρωτιόταν δημόσια αν υπάρχει «κάποια ειδική θέση στην κόλαση» για όσους στήριξαν το Brexit χωρίς να έχουν το παραμικρό σχέδιο για την υλοποίησή του. Δεν διέλαθε της προσοχής το tweet του σοσιαλδημοκράτη Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, Πήτερ Κάζιμιρ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο. «Ως καθολικός πιστεύω στα θαύματα, και αυτό με βοηθάει να παραμένω ήρεμος, ακόμα και στο θέμα της Ιταλίας και της ικανότητάς της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο ζήτημα του ελλείμματος». Πολλοί υπουργοί, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επωφελήθηκαν από τη συνάντηση μπροστά στις κάμερες για να τονίσουν την πίεση προς την Ιταλία, σε μια στιγμή που οι συσχετισμοί δυσκολεύουν στην τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης και οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της φαίνεται δύσκολο να τηρηθούν.

Πιθανότητα ανάφλεξης

Στα μάτια του Παρισιού, το Eurogroup της Δευτέρας ήταν κυρίως μια πρώτη αφορμή για να συζητηθεί η εφαρμογή ενός μελλοντικού προϋπολογισμού Ευρωζώνης. Η πρόταση που απασχόλησε όλο το 2018, τελικά αποτέλεσε το αποτέλεσμα ενός κοπιώδους συμβιβασμού τον Δεκέμβριο. Πλέον η συζήτηση εστιάζεται στην υλοποίησή του. Και αν τίποτα δεν προκάλεσε κάποια ιδιαίτερη «σύγκρουση», εξομολογούνται πηγές που ήταν κοντά στις συνομιλίες, είναι γιατί τίποτα δεν προχώρησε πραγματικά σε τεχνικό επίπεδο. Οι υπουργοί έχουν μέχρι τον Ιούνιο για να μπορέσουν να βρουν κοινό τόπο. Δεν επιθυμούμε έναν minimum προϋπολογισμό. Το θέμα δεν κρύβει πάντως το δυναμικό του ανάφλεξης. Η Γαλλία είναι πάντα φιλόδοξη: «Δεν επιθυμούμε έναν ελάχιστο προϋπολογισμό», επαναλαμβάνει το Μπερσί. Σύμφωνα με αυτούς θεωρείται ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αναδιανομής και σύγκλισης σε μια Ευρωζώνη που απειλείται από τις μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις, «χρηματοδοτώντας τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις και τη στήριξη της ανάπτυξης». Ο άλλος στόχος, που προέβλεπε μηχανισμό καταφυγής σε βοήθεια των κρατών σε οικονομικό κίνδυνο με τρόπο που να αποφεύγεται μια αιφνίδια περικοπή των επενδύσεων «μακράς πνοής», έρευνα-καινοτομία-εκπαίδευση-, έχει εγκαταλειφθεί, λόγω έλλειψης στήριξης. Για τη Γαλλία είναι σημαντικό ο μηχανισμός να αφορά την Ευρωζώνη μέσω μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Οι χρηματοδοτικές πηγές επίσης θα πρέπει να προέρχονται από τους δεκαεννιά.

Αποκλίσεις -Προβλήματα

Είναι πολλές οι χώρες (κυρίως του Βορρά), που δεν τείνουν το ίδιο «ευήκοον ους» προς τις προτάσεις και αγανακτούν έναντι μιας πρότασης που περιγράφουν ως διάθεση της Γαλλίας «να αλλάξει την ιστορία». Έτσι, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί τον Δεκέμβριο, είναι τελικά διευθετημένη με τρόπο ώστε η ικανότητα προϋπολογισμού Ευρωζώνης να εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προϋπολογισμού της ΕΕ (δηλαδή των 27 μετά το Brexit) και να είναι σε «σύμπνοια» με τις άλλες πολιτικές της ΕΕ. «Εάν η Γαλλία επιθυμεί να ανοίξει εκ νέου τις συζητήσεις του Δεκεμβρίου, καλή τύχη», προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Les Echos.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.