Quantcast
Τα μυστηριώδη εμβάσματα από την Ελβετία για την ξενοφοβική AfD - enikonomia.gr
share

Τα μυστηριώδη εμβάσματα από την Ελβετία για την ξενοφοβική AfD

δημοσιεύτηκε:

Το περασμένο φθινόπωρο έγινε γνωστό ότι άγνωστοι χρηματοδότες από την Ελβετία είχαν εμβάσει στον τραπεζικό λογαριασμό της Αλίς Βάιντελ, επικεφαλής της Κ.Ο. της AfD, συνολικό ποσό 130.000 ευρώ σε 18 δόσεις. Η δωρεά θεωρήθηκε παράνομη, καθώς προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ. Η AfD παρέδωσε προ ημερών στη Βουλή έναν κατάλογο με τα ονόματα των χρηματοδοτών, αλλά όπως επισημαίνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η εισαγγελία της Κωνσταντίας εκφράζει αμφιβολίες για τη γνησιότητά του. Τι γίνεται από δω και πέρα; Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού DER SPIEGEL και της εκπομπής Report Mainz του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, χρηματοδότες που κατονομάζονται στη λίστα διαψεύδουν ότι έχουν πράγματι εμβάσει χρήματα στην AfD. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL “έδωσαν απλώς το όνομά τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλά πρόσωπα που γνωρίζουν τα γεγονότα. Στους υποτιθέμενους χρηματοδότες είχαν προσφερθεί χρήματα ως αντάλλαγμα. Παραμένει ασαφές ποιος τους παρακίνησε να δηλώσουν ψευδή στοιχεία. Η εισαγγελία της Κωνσταντίας δεν θέλησε να προβεί σε σχολιασμό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία δικαστική έρευνα σε εξέλιξη”.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζει το ζήτημα ως εξής: “Διαφαίνεται όλο και περισσότερο ότι κάποιοι ήθελαν να αποκρύψουν την πραγματική προέλευση των χρημάτων με τρόπο που γνωρίζαμε στο παρελθόν από τα παλαιά κόμματα, από τα οποία ήθελε να διαχωρίσει τη θέση της η AfD. Αυτή η φιλοδοξία έχει ήδη τσαλακωθεί και θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερη φθορά. Εκτός εάν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος της Βάιντελ, ότι δηλαδή κάποιος παραποίησε στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για να τη βλάψει- και υπό την προϋπόθεση ότι η δήθεν συνομωσία δεν είναι στην πραγματικότητα μία εσωκομματική ίντριγκα”.

Η δύσκολη περίπτωση Όρμπαν

Εκτός συνόρων, ανησυχία προκαλεί η νέα παρεκτροπή του εθνολαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος, ενόψει ευρωεκλογών, πραγματοποιεί προεκλογική καμπάνια …κατά της ΕΕ, στηλιτεύοντας την ανεκτική, κατά την άποψή του, στάση της Κομισιόν στο μεταναστευτικό. “Η αποβολή του Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι πλέον επιβεβλημένη” επιγράφεται σχετικό σχόλιο της Süddeutsche Zeitung. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα “η πολιτική του ΄Ορμπαν θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παρεμποδίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πολυφωνία, την επιστημονική έρευνα και διδασκαλία. Και στηρίζει με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων μία καμπάνια κατά της ΕΕ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττει δισεκατομμύρια από την ΕΕ. Αυτό είναι άθλιο και πρέπει να οδηγήσει στην εκδίωξη του (κόμματος του Όρμπαν) Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”.

Σκληρή στάση απέναντι στον Όρμπαν προαναγγέλλει η Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Οπως δηλώνει η ίδια στην ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL, “στο παρελθόν εργαστήκαμε μαζί με τα αδελφά κόμματα για να διατηρήσουμε την Ευρώπη ως ολότητα. Αυτός ο στόχος τίθεται σε κίνδυνο με τις νεότερες, ακατανόητες και αστήρικτες αιτιάσεις του κόμματος Fidesz υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν, οι οποίες μάλιστα εξασθενούν και βλάπτουν συνολικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”. Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος “η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ασχοληθεί τη μεθεπόμενη Τετάρτη με τους περαιτέρω χειρισμούς στην υπόθεση Όρμπαν, η οποία θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και στο προεδρείο. Θεωρητικά η διαδικασία για τον αποκλεισμό του κόμματος Fidesz θα μπορούσε να κινηθεί πριν από τις ευρωεκλογές”.

Νέες αιχμές για την Ιταλία

Στο μεταξύ, η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει έναν ακόμη πονοκέφαλο για την Κομισιόν: “Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένει έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιό της για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Republicca, η οποία επικαλείται προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την Ιταλία που πρόκειται να δημοσιευθεί στα μέσα της επόμενη εβδομάδας, το σχέδιο δεν προβλέπει επαρκή στήριξη για την ανάπτυξη, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα ελλείμματα και το χρέος”.


Πηγή Πληροφοριών:Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.