Quantcast
Tι αποκαλύπτουν πηγές της Ε.Ε για το Brexit - enikonomia.gr
share

Tι αποκαλύπτουν πηγές της Ε.Ε για το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Το Brexit ενδέχεται να παραταθεί έως το 2021, βάσει των σχεδίων που εξετάζουν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο συνεχίσει να απορρίπτει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες, και τελικά ζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων.

Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών μετά το Brexit με αντίστοιχο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις, ενώ η Βρετανία θα παραμένει μέλος της ΕΕ, θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση με στόχο να καταστεί περιττό και το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να αποφύγουν να προτείνουν μια μικρή παράταση στις διαπραγματεύσεις απλώς και μόνο για να αναγκαστούν να επανεξετάσουν το θέμα το καλοκαίρι, όταν η Μέι θα έχει και πάλι αποτύχει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, επισημαίνει η Guardian.

«Αν οι αξιωματούχοι θεωρήσουν ότι υπάρχει λόγος παράτασης, το οποίο δεν είναι βέβαιο με δεδομένη την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, (…) θα το πάνε μακριά για να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή περίοδο ώστε να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα ή να εξομαλυνθεί η κατάσταση», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Μια παράταση 21 μηνών έχει νόημα καθώς θα καλύπτει το δημοσιονομικό πλαίσιο (την περίοδο του προϋπολογισμού της ΕΕ) και θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Αν οι αξιωματούχοι δεν έχουν κουραστεί εντελώς από το Brexit, (…) αναμένω μια παράταση 21 μηνών. Το ζήτημα συζητιέται στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Ο Μάρτιν Σελμάιρ (ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), μεταξύ άλλων, στηρίζει την ιδέα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.