Quantcast
Τo BBC έκανε “διορθώσεις” στο προκλητικό άρθρο περί “μακεδονικής μειονότητας” - enikonomia.gr
share

Τo BBC έκανε “διορθώσεις” στο προκλητικό άρθρο περί “μακεδονικής μειονότητας”

δημοσιεύτηκε:

Έπειτα από τον σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε στην Αθήνα και την επιστολή διαμαρτυρίας του πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, το BBC προέβη την Παρασκευή σε ανανέωση του περιεχόμενου του περιβόητου άρθρου στο οποίο έκανε αναφορές για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας».

Στο άρθρο πλέον περιλαμβάνονται και οι επίσημες θέσεις της Ελλάδας, ενώ αποσαφηνίζεται ότι η χώρα αποδέχεται την ύπαρξη μόνος μίας μειονότητας στην επικράτεια της, της μουσουλμανικής στην Θράκη.

Στο τέλος του κειμένου, προστέθηκε μία παράγραφος, στην οποία τονίζεται ότι «η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο έχει διευκρινιστεί σε δυο σημεία. Ένα λάθος που αφορούσε στην αλλαγή του Συντάγματος στη Βόρεια Μακεδονία έχει αφαιρεθεί και επιπλέον πληροφορίες για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ελληνική κοινότητα που μιλά σλαβικά έχει προστεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολής στο BBC από τον Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε άλλο σημείο του κειμένου, το BBC προσέθεσε τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα, αναφέροντας:

-Η ελληνική κυβέρνηση, επίσημα, αναγνωρίζει μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

-Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της ελληνικής Μακεδονίας ως μια γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες.

-Έγγραφο από τη δεκαετία του ’90 αναφέρει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα», υπονοώντας ότι όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν απέκτησαν ελληνική εθνική συνείδηση.

-Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Μακεδόνας / Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, ότι υποδηλώνει για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας.

Πηγή πληροφοριών: ant1news.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.