Quantcast
Τρίμηνη παράταση για το Brexit - enikonomia.gr
share

Τρίμηνη παράταση για το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Με άνετη πλειοψηφία η ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων υπερψήφισε την Πέμπτη το βράδυ την τροπολογία που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία προβλέπει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παράταση θα είναι τρίμηνη δηλαδή από την 29η Μαρτίου που είναι τώρα, στην 29η Ιουνίου.

Η τροπολογία πέρασε με άνετη πλειοψηφία 210 ψήφων, 412 έναντι 202. Είναι η πρώτη νίκη της Κυβέρνησης μετά από τέσσερις συνεχείς ψηφοφορίες. Παρά το γεγονός ότι οκτώ μέλη της την καταψήφισαν, το κλίμα στους κόλπους των ευρωσκεπτικιστών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος φαίνεται να αλλάζει.

Με την απειλή ότι αν δεν υπάρξει η τρίμηνη παράταση, τα πάντα είναι ανοιχτά -εκλογές, νέο δημοψήφισμα, παραμονή της χώρας στην Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά ή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές- ένα μεγάλο μέρος των 75 σκληρών ευρωσκεπτικιστών της ομάδος European Research Group (ERG) καθώς και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), δείχνουν να μαλακώνουν την αντίθεσή τους στην συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Σιγή ιχθύος από Βρυξέλλες


Το δίλημμα που έθεσε η πρωθυπουργός, της μόνιμης παραμονής στην Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά ή την υπερψήφιση της Συμφωνίας της, προβληματίζει τους ευρωσκεπτικιστές που έχουν καταψηφίσει δύο φορές την συμφωνία. Με τα νέα δεδομένα, τον επ´ αόριστον αποκλεισμό της αποχώρησης δίχως συμφωνία και την παράταση, η πρωθυπουργός ελπίζει να περάσει την συμφωνία της, την οποία θα φέρει για τρίτη φορά προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς Βρυξελλών, υπάρχει σιγή ιχθύος όσον αφορά στην παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης. Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί μια μεγάλη χρονική παράταση στη Βρετανία, ώστε με ηρεμία να επεξεργαστεί νέες προτάσεις συμπληρωματικές της συμφωνίας.

Ωστόσο ορισμένες χώρες με πρωτοστατούσα τη Γαλλία πιέζουν να τεθούν όροι στη Βρετανία προκειμένου να συναινέσουν στην παράταση. Δεδομένου ότι η απόφαση γι αυτήν απαιτεί ομοφωνία, εναπόκειται στην Τερέζα Μέι να πείσει τους σκεπτικιστές Ευρωπαίους ηγέτες ότι η παράταση που ζητά είναι για να τακτοποιήσει τα του οίκου της που δεν θα είναι και τόσο εύκολο εγχείρημα. Εν τω μεταξύ, οι αγωνιούντες πολίτες αναμένουν πού τελικά θα καθίσει η μπίλια στην τρίτη απόπειρα της κ. Μέι να περάσει την συμφωνία της από την Βουλή.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.