Quantcast
Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης η Μ. Βρετανία - Ξανά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη η Μέι - enikonomia.gr
share

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης η Μ. Βρετανία – Ξανά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη η Μέι

δημοσιεύτηκε:

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης βρίσκεται η Μ. Βρετανία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της βουλής Τζον Μπέρκoου να απαγορεύσει την ψήφιση για τρίτη φορά της συμφωνίας Brexit της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Επικαλούμενος κοινοβουλευτικό προηγούμενο από το 1604, ο πρόεδρος της βουλής προκάλεσε πανικό στην Ντάουνινγκ Στριτ και το Συντηρητικό Κόμμα.

«Η συμφωνία θα γίνει δεκτή προς ψήφιση μόνο αν υπάρξουν στο κείμενο σημαντικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Μπέρκοου. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δαπανά πολύτιμο κοινοβουλευτικό χρόνο προκειμένου να φέρνει επ’ αόριστον την ίδια συμφωνία στη Βουλή», διευκρίνισε.

Θα εξαιρεθεί τελικά η Μ. Βρετανία από τις ευρωεκλογές


Στο μεταξύ η Τερέζα Μέι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πείσει τους Ενωτικούς Προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) να εγκρίνουν την συμφωνία της με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και οι σκληροί ευρωσκεπτικιστές. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν το έχει κατορθώσει, οπότε ούτως ή άλλως αναμένεται νέα ήττα στη βουλή.

Ίσως η απόφαση του προέδρου της βουλής της ευνοεί την πρωθυπουργό, η οποία αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με σκοπό να ζητήσει από τους 27 ηγέτες της Ευρώπης, παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους 27 να δίνουν μεγαλύτερη χρονική παράταση, ίσως και ενός χρόνου, κατά την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να επεξεργαστεί μια νέα συμφωνία και θα την θέσει προς διαπραγμάτευση.

Στην περίπτωση αυτή κανείς δεν γνωρίζει αν και πώς θα εξαιρεθεί η Βρετανία από τις ευρωεκλογές. Πάντως η μεγάλη χρονική παράταση πανικοβάλει τους ευρωσκεπτικιστές Tόρηδες που βλέπουν να ακυρώνεται η περίπτωση σκληρού Brexit.


Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.