Quantcast
Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της - Δεν προβλέπεται ύφεση - enikonomia.gr
share

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της – Δεν προβλέπεται ύφεση

δημοσιεύτηκε:

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της εν μέσω εμπορικών εντάσεων και πιο σφιχτών νομισματικών πολιτικών, αλλά σημείωσε ότι η παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Σε μια προκαταρκτική παρουσίαση, ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου), η Λαγκάρντ είπε πως η παγκόσμια οικονομία είναι «ανήσυχη» έπειτα από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης, με τις προοπτικές να είναι «επισφαλείς» και ευάλωτες στο εμπόριο, στο Brexit και στα σοκ των χρηματαγορών.

«Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 και το 2020 γύρω στο 3,5%, μικρότερη από το πρόσφατο παρελθόν, ικανοποιητική ωστόσο», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. «Από τότε έχει χάσει ορμή, όπως θα δείτε από την επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν προβλέπει ύφεση στο κοντινό μέλλον και πως «η μεγαλύτερη υπομονή στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής» της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και προς το 2020.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ωστόσο ότι χρόνια υψηλού δημόσιου χρέους και χαμηλών επιτοκίων μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, έχουν αφήσει περιορισμένο χώρο σε πολλές χώρες προκειμένου να δράσουν όταν έρθει η επόμενη κρίση και έτσι οι χώρες πρέπει να κάνουν πιο έξυπνη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα του χρέους και στους στόχους κοινωνικής πολιτικής και ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισοτήτων με την οικοδόμηση ισχυρότερων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε σε μια νέα έρευνα του ΔΝΤ που δείχνει ότι τα αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια πλήττουν τις επενδύσεις σε εργοστάσια, μηχανικό εξοπλισμό και προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η Λαγκάρντ είπε ακόμη πως το ΔΝΤ αναθεώρησε την ανάλυσή του για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, υποδεικνύοντας πως αν το σύνολο του εμπορίου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπαχθεί σε δασμούς 25%, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ θα μειωθεί έως και 0,6% ενώ το ΑΕΠ της Κίνας έως και 1,5%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα δασμούς έως 25%, αν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους στις διαπραγματεύσεις. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε αναμένεται στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο συνομιλιών που ξεκινούν αύριο Τετάρτη.

«Κανείς δεν κερδίζει από έναν εμπορικό πόλεμο», είπε η Λαγκάρντ. «Είναι γι’ αυτό που πρέπει να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να μειώσουμε τα εμπορικά εμπόδια και να εκσυγχρονίσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα», πρόσθεσε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.