Quantcast
Τεράστιες οικονομικές ανισότητες στη Ρωσία - Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας - enikonomia.gr
share

Τεράστιες οικονομικές ανισότητες στη Ρωσία – Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας

δημοσιεύτηκε:

Το 3% των κατοίκων της Ρωσίας κατέχουν περίπου το 90% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και μετρητών στη χώρα, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλείται έρευνα της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας και της τράπεζας Vneshekonombank με βάση στοιχεία του περασμένου έτους.

Αν και τα εισοδήματα των πλούσιων Ρωσών μειώθηκαν κατά μέσο όρο στο διάστημα 2013-2018, το ποσοστό των αποταμιεύσεων και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους αυξήθηκε, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το 2018 στο πλουσιότερο 3% των Ρώσων ανήκε το 89% όλων χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 92% όλων των προθεσμιακών καταθέσεων και το 89% όλων των αποταμιεύσεων.

Στο 20% του πιο φτωχού τμήματος του πληθυσμού αναλογούσε το 6% των χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 4% των προθεσμιακών καταθέσεων και το 3% των αποταμιεύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας που πραγματοποίησε η τράπεζα Credit Suisse, το 2018 στα χέρια του 10% των πιο εύπορων Ρώσων συγκεντρώθηκε το 82% όλου του πλούτου της χώρας. Σε διάστημα ενός χρόνου οι εκατομμυριούχοι (σε δολάρια) στην Ρωσία αυξήθηκαν κατά 30%.

Με βάση τον δείκτη συγκέντρωσης του πλούτου (και επομένως της κοινωνικής ανισότητας) η Ρωσία ξεπερνά αισθητά πολλές μεγάλες χώρες, επισημαίνει το περιοδικό Forbes με βάση τα δεδομένα της εν λόγω έρευνας.

Η διεθνής έρευνα The Wealth Report 2019 αναφέρει ότι 30% των Ρώσων εκατομμυριούχων σκέφτονται να μεταναστεύσουν, ενώ 80% διαθέτουν ήδη ή πρόκειται να αποκτήσουν διαβατήριο άλλου κράτους.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στη Ρωσία ζουν 163.000 εκατομμυριούχοι και 1.500 πολυεκατομμυριούχοι, η περιουσία καθενός από τους οποίους υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτή την κατηγορία των πλουσίων, η Ρωσία βρίσκεται στις πρώτες πέντε χώρες του κόσμου.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.