Quantcast
Ισχυρές απώλειες στην Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - enikonomia.gr
share

Ισχυρές απώλειες στην Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

δημοσιεύτηκε:

Απώλειες καταγράφουν σήμερα,για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, τα διεθνή χρηματιστήρια, ύστερα από την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για διήμερες συνομιλίες αλλά η επιμονή του Τραμπ ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία» και στη συνέχεια η απάντηση του Πεκίνου ότι θα ανταπαντήσει στους δασμούς κλιμάκωναν την ένταση.

Οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά ύστερα από μια δύσκολη ημέρα για την Ασία, όπου οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν κατά 1,8% και στη Νότια Κορέα πάνω από 3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 1,7% στις 18:25, ενώ κατά 1,6% υποχωρούσε και ο δείκτης Dow Jones της Wall Street.

Πλήγμα υπέστησαν τα νομίσματα της Κορέας και της Κίνας, με το γουόν να υποχωρεί σε χαμηλό δυόμισι ετών και το γιουάν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, με τους επενδυτές να στρέφοντας στο ιαπωνικό γεν και τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

«Οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της κινεζικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον σήμερα», δήλωσε ο Μπας βαν Γκέφεν, αναλυτής της Rabobank. «Οι αμφιβολίες ότι μπορεί να αποφευχθεί αυτή η αύξηση δασμών ενισχύονται», πρόσθεσε, ενώ η Goldman Sachs υπολογίζει την πιθανότητα μια αύξησης των δασμών στο 60%.

Εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10% στις 07.01 ώρα Ελλάδας, αύριο το πρωί. Για τους οικονομολόγους, η ανησυχία είναι ότι αυτό θα επιβραδύνει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.