Quantcast
Κίτρινα Γιλέκα κατά ιδιωτικοποιήσεων - enikonomia.gr
share

Κίτρινα Γιλέκα κατά ιδιωτικοποιήσεων

δημοσιεύτηκε:

Θεωρείται μεγάλη ικανοποίηση για τα κίτρινα γιλέκα η προχθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, που ενέκρινε αίτημα 250 βουλευτών και γερουσιαστών για να διεξαχθεί ένα είδος δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των παρισινών αεροδρομίων. Τα Κίτρινα Γιλέκα ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση, ζητώντας δημοψήφισμα, ενώ είχαν προχωρήσει και σε κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ το Σάββατο 4 Μαΐου.

Με τη μαχητικότητά τους κατόρθωσαν τελικά να επηρεάσουν, αν όχι την κυβέρνηση, τουλάχιστον μία μερίδα βουλευτών, οι οποίοι ξεκίνησαν μια πρωτοφανή διαδικασία: με πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών συνολικά 250 βουλευτές και γερουσιαστές από τις διάφορες ομάδες- ανάμεσά τους και βουλευτές της πλειοψηφίας- επωφελήθηκαν από το δικαίωμα που τους παρέχει παλαιός νόμος, από την εποχή του Νικολά Σαρκοζί, για την διεξαγωγή του λεγόμενου «Δημοψηφίσματος Συμμετοχικής Πρωτοβουλίας».

Αναμένονται οι απαραίτητες υπογραφές

Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία με την από κοινού συμμετοχή βουλευτών και πολιτών βάσει αυστηρών κριτηρίων, τα οποία είχαν αποδειχθεί απαγορευτικά έως τα τώρα. Αλλά αυτή τη φορά οι βουλευτές έκαναν το πρώτο βήμα, που ήταν η συνυπογραφή του αιτήματος από το 10% των αντιπροσώπων, ήτοι 250 βουλευτές. Η δεύτερη φάση, που ξεκίνησε από το Σάββατο, είναι να συνυπογράψουν 4,7 εκατομμύρια πολίτες μέσα σε εννέα μήνες. Εφ’ όσον επιτευχθεί αυτό, το δημοψήφισμα θα γίνει τον Μάρτιο του 2020. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.