Quantcast
DW: Αμφίβολη η παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

DW: Αμφίβολη η παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Σε επιστολή της προς τα πάνω από 400.000 κομματικά μέλη η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής της ΚΟ του SPD Αντρέα Νάλες ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την παραίτηση της από την προεδρία του κόμματος, την αρχηγία της ΚΟ, αλλά και την βουλευτική της έδρα.

Αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση η κ. Νάλες αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες επανειλημμένα αμφισβητήθηκε δημόσια αν πράγματι εξακολουθεί να διαθέτει την απαραίτητη στήριξη του κόμματος της. Όπως σημειώνει στην επιστολή της, «η συζήτηση στην ΚΟ και οι πολλές αντιδράσεις από το κόμμα μου έδειξαν πως δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία στήριξη για την άσκηση των καθηκόντων μου.» Για αυτό το λόγο θα ανακοινώσει αύριο την παραίτηση της από την αρχηγία και την ΚΟ του κόμματος.

Θα παραμείνει το SPD στη συγκυβέρνηση;

Αφορμή για την παραίτηση της είναι προφανώς χθεσινή δημοσκόπηση που έβλεπε τους Σοσιαλδημοκράτες στο 12%. Η δημοσκόπηση ήταν όμως μόνο η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Είχαν προηγηθεί σειρά από εκλογικές ήττες με αποκορύφωμα τις ευρωεκλογές την περασμένη Κυριακή. Το αποτέλεσμα του 15,8% και η οπισθοχώρηση του SPD στην τρίτη θέση μετά από τους Πράσινους προκάλεσαν δυνατούς τριγμούς στο κόμμα.

Στην πορεία της εβδομάδας φαίνεται ότι η κ. Νάλες κατανόησε πως ούτε στις κομματικές οργανώσεις και ούτε στην ΚΟ διαθέτει πλέον την πλειοψηφία. Εξ ου και η απόφαση της να παραιτηθεί. Το ζητούμενο τώρα στους Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι απλά να αντικατασταθεί η κ. Νάλες από κάποια άλλα πρόσωπα στα αξιώματα της.

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση. Ένας αυξανόμενος αριθμός κομματικών μελών και στελεχών είναι της άποψης ότι για την καθοδική πορεία του SPD ευθύνεται η συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το απόγευμα συνέρχεται στο Βερολίνο η ηγεσία του SPD προκειμένου να συζητήσει τα επόμενα βήματα.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.