Quantcast
Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να δώσει ώθηση στην οικονομία της Eυρωζώνης σήμερα και ίσως προετοιμάσει το έδαφος για περαιτέρω ενέργειες αργότερα φέτος καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου πλήττει την ανάπτυξη και εκτροχιάζει τα οφέλη από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει προσφέρει η ΕΚΤ.

Με την έντονη αβεβαιότητα ήδη να πλήττει το εμπόριο, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η αμερικανική Fed, φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για σύσφιξη της πολιτικής και οι αγορές αναμένουν τώρα χαλάρωση.

Σε μια προαναγγελθείσα κίνηση, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τον νέο γύρο φθηνών τραπεζικών δανείων (TLTRO). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν αναμένεται να προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτό διότι θα θέλει να κρατήσει κάποια μέτρα ως εφεδρεία εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Ο Ντράγκι εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα διατηρήσει μια χαλαρή (dovish) στάση, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας και την προοπτική για περαιτέρω καθυστέρηση στην πρώτη μετά την κρίση αύξηση επιτοκίων της τράπεζας.

Αλλά ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, που αποχωρεί από τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου, δεν έχει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες κινήσεις τώρα καθώς το οπλοστάσιο πολιτικής της ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντληθεί ύστερα από χρόνια μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, για τα επιτόκια θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι στις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα σήμερα και εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γίνει το 2021. Αναμένουν επίσης ότι η επόμενη κίνηση της τράπεζας θα αφορά τη χαλάρωση αντί για τη σύσφιξη της πολιτικής.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.