Quantcast
Ενδείξεις για έναρξη γεώτρησης από τον Πορθητή - Τι αναφέρει ο ΥΠΕΞ της Κύπρου - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ενδείξεις για έναρξη γεώτρησης από τον Πορθητή – Τι αναφέρει ο ΥΠΕΞ της Κύπρου – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Σε συναγερμό βρίσκεται η Κύπρος αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και τις τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Όπως αναφέρει το sigmalive, το γεωτρύπανο “Φατίχ” φαίρεται να κατέβασε το τρυπάνι, 35 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σε συνέντευξή του χθες το βράδυ επέλεξε να μην επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί τις εν λόγω πληροφορίες, τονίζοντας ότι απαιτείται υπευθυνότητα στον χειρισμό.

“Δεν είναι μόνο η περίπτωση του πλωτού γεωτρύπανου “Πορθητής” στο χώρο”Φινίκη-1″, που προκαλεί εύλογες ανησυχίες αφού βρίσκεται μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ (την οποία δεν αποδέχεται η Άγκυρα), αλλά είναι και η επικείμενη έλευση του δευτέρου γεωτρύπανου του “Γιαβούζ’, που περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τον όποιο ελληνικό και κυπριακό σχεδιασμό. Οι Τούρκοι έχουν στρατιωτικοποιήσει τις περιβόητες ενεργειακές τους αξιώσεις και δεν αποκλείω μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα ενισχυμένη ένταση ή και ναυτικό επεισόδιο” δήλωσε ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος στο enikos.gr.

“Σημειώνω ότι οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμίσει τη ναυτική τους στρατηγική, ενδυναμώσει πολύ τη ναυτική τους παρουσία και τους ναυτικούς εξοπλισμούς ενώ η Κύπρος πέραν των διπλωματικών και νομικών αντιδράσεων δεν μπορεί να αποτρέψει στρατιωτικές κινήσεις εναντίον της. Άρα για την Κύπρο και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι κρίσιμη. Επιπρόσθετα και στο Αιγαίο ειδικά στον αεροπορικό τομέα. Τα εντάλματα σύλληψης εργαζομένων στο Φατίχ αφορούν Αμερικανούς, Βρετανούς, και Σκανδιναβούς. Είναι δύσκολο να υλοποιηθούν στην πράξη. Αλλά έδειξαν καποια μορφής αντίδραση από την Λευκωσία. Και άλλα κράτη έχουν διαχρονικά προχωρήσει σε τέτοια νομικά μέτρα, αλλά δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά τα προταθέντα αντίποινα από γνωστούς Τούρκους ναυάρχους με καλές νομικές γνώσεις, είναι επίσης υπολογίσιμα. Το βέβαιο είναι ότι προσθέτουν στην ήδη κλιμακούμενη αντιπαράθεση και άλλα στοιχεία” πρόσθεσε.


Αν και η Λευκωσία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αρνητικότατη εξέλιξη, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα εκτοξεύσει το μέγεθος της πρόκλησης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ακινητοποίησή του στο ίδιο ακριβώς σημείο από τις 4 Μαΐου, το υψηλό κόστος παραμονής του εκεί καθημερινά ιδιαίτερα αν δεν κάνει τίποτα, αλλά και το γεγονός πως κάποιες υποστηρικτές εταιρείες – όχι όλες – παραμένουν στην περιοχή, δείχνουν πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η σχεδόν δεδομένη πλέον έναρξη γεώτρησης στην δυτική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα από τον Πορθητή, αλλά και η προαναγγελία καθόδου και του δεύτερου βυθοτρύπανου Γιαβούζ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με την Κυπριακή διπλωματία να δηλώνει, ίσως για πρώτη φορά πως οι Τούρκοι ότι λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, το κάνουν.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Γιαβούζ, όταν και εφόσον ενεργοποιηθεί θα κινηθεί στις περιοχές νοτίως της Καρπασίας, ίσως και πολύ κοντά σε αδειοδοτημένα από την Δημοκρατία Οικόπεδα.

ΥΠΕΞ Κύπρου για Τουρκία: Όσο και να προκληθούμε δεν θα απαντήσουμε – Απαιτείται υπευθυνότητα

“Δεν είμαι σε θέση ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αν ξεκίνησε ή όχι η γεώτρηση. Μιλάμε δημόσια και πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι. Υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δυο κατευθύνσεις” είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο Sigma, σχετικά με τη γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο.

«Όσο και να προκληθούμε δεν θα απαντήσουμε, απαιτείται υπευθυνότητα. Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται στην βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού. Επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε νομικά, πολιτικά και νομικά μέτρα εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, και αυτό είναι το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.

«Πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα στη βάση σχεδιασμού» πρόσθεσε.

«Να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε δημόσια σε σχέση με τις κινήσεις μας. Δόθηκαν οδηγίες στο ΥΠΕΞνα μην γίνεται διαρροή σε σχέση με τις κινήσεις μας. Δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή πολιτική, όσο και να προκαλούμαστε», ανέφερε.

“Μιλάμε για μια χώρα, της οποίας ο ηγέτης όταν δεν του άρεσαν τα αποτελέσματα εκλογών στην Κων/πολη κάνει ξανά εκλογές. Μιλάμε για μια χώρα που έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες. Οι κινήσεις που κάνουμε φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Μας επέλεξαν εταιρείες μετά από ενέργειες δικές μας αλλά και άλλων συνεργαζόμενων χωρών. Γίνονται πολλά που δεν γίνονται γνωστά δημόσια”.

«Ο κ. Ερντογάν πολύ σύντομα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Σίγουρα η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ.

«Την Δευτέρα θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις τελευταίες εξελίξεις και έχω συγκεκριμένο στόχο ο οποίος συνοψίζεται σε διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέσα. Εκεί εργαζόμαστε, σε αυτούς τους πυλώνες. Χτίσαμε την υποδομή γι’ αυτά τα τρία πλαίσια. Δεν τελειώνει εκεί όμως η διαχείριση».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.