Quantcast
Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το Φθινόπωρο ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - enikonomia.gr
share

Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το Φθινόπωρο ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

δημοσιεύτηκε:

«Ο χρόνος περνά και οι καθυστερήσεις στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ κοστίζουν», προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί τους ηγέτες, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, «να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε έως το φθινόπωρο να έχει επιτευχθεί συμφωνία» για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

«Η μη έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας θα επηρεάσει τους σπουδαστές, τους γεωργούς και τους ερευνητές, καθώς και κάθε πολίτη που επωφελείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή.

Ειδικότερα η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταρτίσει οδικό χάρτη και να τον προωθήσει κατά προτεραιότητα.

«Ηρθε η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. επικαλούμενος τις ενθαρρυντικές εξελίξεις που συνιστούν «η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές εδώ και 20 χρόνια» και η εστίαση στα ευρωπαϊκά ζητήματα» και τονίζει ότι «το 2019 είναι έτος ανανέωσης για την Ένωσή μας».

«Πρέπει να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέσα που να ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες μας και στις προτεραιότητές μας. Το διακύβευμα είναι υψηλό, αλλά με θάρρος και πολιτική βούληση, υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία έως το φθινόπωρο», προσέθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη συμφωνίας, «το συντομότερο δυνατό, στο όνομα των σπουδαστών, των γεωργών και των ερευνητών μας, καθώς και πολλών άλλων πολιτών που βασίζονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Πολλά από τα στοιχεία που πρότεινε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη τύχει ευρείας υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Μεταξύ αυτών, η εξορθολογισμένη και πιο διαφανής δομή του προϋπολογισμού, η μείωση του αριθμού των προγραμμάτων και δημιουργία νέων σε τομείς όπως επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, ενιαία αγορά, στρατηγικές επενδύσεις και δικαιώματα και αξίες, η απλούστευση των κανόνων χρηματοδότησης, η μεγαλύτερη ευελιξία για τη διασφάλιση ταχείας αντίδρασης.

Σημειώνεται επίσης πρόοδος στις συζητήσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ή όπως συμφωνήθηκε να αποκαλείται -για να αρθούν οι αντιρρήσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών- «δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ»·

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.