Quantcast
Οργισμένη απάντηση της Άγκυρας στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου: Παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο - enikonomia.gr
share

Οργισμένη απάντηση της Άγκυρας στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου: Παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο

δημοσιεύτηκε:

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η κοινή δήλωση στήριξης και αλληλεγγύης που εξέφρασε η Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Κύπρο και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το Anadolu.

“Για εμάς δεν έχει καμία αξία, δύναμη, ή αντίκτυπο”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

“Απορρίπτουμε δηλώσεις που είναι προκατειλημμένες, αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου (Αθήνας και Λευκωσίας) που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχουν καμία αξία ή επίπτωση σε μας. Η διακήρυξη είναι ένα νέο παράδειγμα του πώς εκμεταλλεύονται (Ελλάδα και Κύπρος) τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το ρόλο τους σε αυτό. Δείχνει για άλλη μία φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτος, αξιόπιστος παράγων στη διευθέτηση του Κυπριακού” επισημαίνεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει:

“Στο θέμα του Κυπριακού πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνον Ελληνοκύπριοι, αλλά και Τουρκοκύπριοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν επιτευχθεί η πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για ασφάλεια. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού. Η διακήρυξη υποστηρίζει επίσης τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που συνιστούν από μόνες τους παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει εμφατικά, ούτε η ΕΕ ούτε κάποιο μέλος της μπορούν να επικυρώσουν τις διεκδικήσεις μίας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, που είναι συστατικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα του νησιού, δεν είναι κανονική χώρα”.

Πηγή πληροφοριών: politis.com.cy


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.