Quantcast
Κερέ: «Ζοφερές» οι ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας - enikonomia.gr
share

Κερέ: «Ζοφερές» οι ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Με συνέντευξή του στους Financial Times ο Μπενουά Κερέ, εκ των επικρατέστερων υποψηφίων για να ηγηθεί της ΕΚΤ, έκανε λόγο για «ζοφερές» ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και δήλωσε πως η κατάρρευση της συνεργασίας παραλύει τη δυνατότητα των ιθυνόντων να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση.

Ο Κερέ είπε πως οι αγορές στέλνουν ένα «πολύ ανησυχητικό μήνυμα», που είναι αντίθετο με τα ανθηρά οικονομικά στοιχεία. «Το σύστημα των τιμών στις αγορές ομολόγων δίνει μια ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία. Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αγνοήσουν τα μηνύματα των αγορών, ούτε βέβαια να τα ακολουθούν τυφλά. Πρέπει να κατανοήσουμε την απόκλιση ανάμεσα στις τιμές των αγορών και στα οικονομικά στοιχεία.

Σχετικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΚΤ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είπε πως η Τράπεζα διαθέτει ακόμη τα κατάλληλα εργαλεία για την περίπτωση εκείνη που εμφανιστούν κίνδυνοι, επεσήμανε ωστόσο η περίοδος της παγκόσμιας συνεργασίας που επιτεύχθηκε το 2008, όταν οι Αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας διοχέτευσαν τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, είναι δύσκολο να επαναληφθεί σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει εξασθενίσει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν παγκόσμια σοκ στην οικονομία.

«Εκτός αυτού, η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή είναι σήμερα περισσότερο κατακερματισμένη. Υπάρχει διάχυτη δυσπιστία για τους ειδικούς. Ο πειρασμός είτε να φορτώνεται στις κεντρικές τράπεζες μια ποικιλία στόχων που δεν μπορούν να επιτύχουν οι πολιτικοί, είτε να κατηγορούνται για πολιτικές αποτυχίες, είναι υψηλότερος από πριν. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πρέπει να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους», τόνισε ο Μπενουά Κερέ στους FT.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.