Quantcast
Συνεχίζει τις απειλές ο Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε αντίμετρα για τα μέτρα κατά της Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Συνεχίζει τις απειλές ο Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε αντίμετρα για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε να εξαπολύσει απειλές εναντίον των Βρυξελλών για τη λήψη αντίμετρων στα μέτρα της ΕΕ.

Ο Τσαβούσογλου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και έξι τουλάχιστον υπουργούς Εξωτερικών χωρών της ΕΕ, επιχειρώντας να φρενάρει τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το philenews.com, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η μοναδική οδός αποκλιμάκωσης της έντασης είναι η αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στον ΓΓ του ΟΗΕ για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων. Αναφορά, η οποία φανερώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενήργησε κατόπιν εντολών της Άγκυρας για να χρησιμοποιηθεί η πρότασή του για αντιπερισπασμό. Ο Τσαβούσογλου απείλησε, στην περίπτωση που δεν γίνει δεχτή η πρόταση Ακιντζί, ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επιδίωξη Τσαβούσογλου για αποτροπή της έγκρισης των μέτρων της ΕΕ υπό το φως και της πρότασης Ακιντζί δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλυσε ενώπιον των ομολόγων του την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, με την κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών και την αποστολή δεύτερου γεωτρύπανου, καθώς και τις καθημερινές απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα κατά της Λευκωσίας, και ζήτησε από την ΕΕ και από κράτη-μέλη τα οποία διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Τα μέτρα εγκρίθηκαν τελικά από τους υπουργούς Εξωτερικών των “28”, προβλέποντας: Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αναστολή όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, όσο διαρκούν οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες, μείωση των προενταξιακών κονδυλίων για το 2020, στη βάση πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν και παραπέμπει σε κούρεμα 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αξιολογήσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια με κρατική ενίσχυση.

Πηγή πληροφοριών: philenews.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.