Quantcast
Υπουργός Άμυνας Κύπρου για τουρκικές προκλήσεις: Η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία - enikonomia.gr
share

Υπουργός Άμυνας Κύπρου για τουρκικές προκλήσεις: Η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία

δημοσιεύτηκε:

Μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις στέλνει ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος διαμηνύει ότι οι τουρκικές έκνομες ενέργειες και απειλές, αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ψυχραιμία η οποία επιδεικνύεται θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.

” Οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ αλλά και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν χαρακτηριστεί ως εισβολή, ως πρωτοφανή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Oι δηλώσεις EE και τρίτων χωρών με τις οποίες καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες όπως και οι αποφάσεις από ΕΕ για λήψη συγκεκριμένων μέτρων είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Κυβέρνησης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, η ΕΕ αποφάσισε τη λήψη μέτρων εναντίον χώρας που όχι μόνο αιτείται την ένταξη της στην ΕΕ αλλά και διατηρεί μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα με ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για λήψη περαιτέρω μέτρων αναλόγως της κλιμάκωσης της παρανομίας της Τουρκίας. Όλες οι ενέργειες μας στόχο έχουν στο τέλος της ημέρας, τον τερματισμό της παρανομίας. Ποτέ όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εμπλοκή μας σ’ ένα νέο κύκλο συνομιλιών” ανέφερε.
“Υπάρχει προβληματισμός για τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας και το ανησυχητικό είναι ότι η κλιμάκωση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή τους. Από την άλλη, αξιολογούμε την κατάσταση και υπάρχει απόλυτος συντονισμός με άλλες χώρες έτσι ώστε να έχουμε καθαρή εικόνα της όλης κατάστασης και να λαμβάνονται τα μέτρα που υπό τις περιστάσεις είναι αναγκαία για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Δεν είναι τυχαίο που αναφέρω συχνά, ότι πρέπει να επικρατεί ψυχραιμία. Από την άλλη όμως αυτή η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκληφθεί και ως αδυναμία. Μέλημά μας είναι να πετύχουμε την αποκλιμάκωση, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι μέσω της διπλωματικής οδού, η Τουρκία λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο ώστε να επικρατήσει η ειρήνη” πρόσθεσε.

Το κεφάλαιο του «υβριδικού πολέμου» χρήζει σοβαρής μελέτης από όλους. Επιχείρησα κατά καιρούς να μεταφέρω το μήνυμα ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι προσεκτικά και να μη συνδράμουν στο «πεδίο της Μάχης» του υβριδικού πολέμου. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να πετύχουμε σ’ αυτόν τον τομέα. Μέσω του υβριδικού πολέμου επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας, πανικού και αστάθειας. Εάν η κοινωνία μας ακούει -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει καθημερινά- τις δηλώσεις 3-4 Τούρκων αξιωματούχων που εκστομίζουν απειλές προς την Κύπρο, τότε είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας, πανικού και αναστάτωσης. Εμείς, ως Κυβέρνηση γνωρίζουμε και πράττουμε αναλόγως για όλες αυτές τις δηλώσεις. Από την άλλη όμως, η διατήρηση στην κοινή γνώμη αυτού του κλίματος, μόνο ζημιά προκαλεί. Αυτός είναι και ο στόχος του υβριδικού πολέμου. Συνιστώ στους αρμόδιους να σεβαστούν τις εκκλήσεις μας και να σταθούν ασπίδα στις υβριδικές απειλές” τόνισε.
“Η Τουρκία από τη στιγμή που δεν μπορεί να αιτιολογήσει τις απαιτήσεις και διεκδικήσεις της μέσω της νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, κάνει απέλπιδες προσπάθειες για επιβολή διά της βίας της δική της θέση, εφαρμόζοντας το «νόμο της ζούγκλας». Το κάλεσμα μας προς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι για συζήτηση και καθορισμό της ΑΟΖ με βάση τον Νόμο της Θάλασσας και η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτή τη συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή, η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, δίνει το στίγμα των δικών μας προθέσεων” συμπλήρωσε.

Πηγή: philenews.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.