Quantcast
Για εκλογές το ταχύτερο δυνατό πιέζει ο Σαλβίνι - enikonomia.gr
share

Για εκλογές το ταχύτερο δυνατό πιέζει ο Σαλβίνι

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προκάλεσε την Πέμπτη την κατάρρευση του λαϊκιστικού κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο συναντήσεων και συγκεντρώσεων με σκοπό να επιβάλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Αδριατική ακτή χθες, Μπαζιλικάτα σήμερα, Σικελία αύριο, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα περιοδεύει πράγματι στις ιταλικές ακτές επαναλαμβάνοντας μέχρι στιγμής σε κάθε σταθμό του το ίδιο μήνυμα.

“Πρέπει να δώσουμε τον λόγο στους Ιταλούς. Πρόκειται για μια επιλογή θάρρους, συνοχής, αλλά και αξιοπρέπειας”, επανέλαβε χθες ο Σαλβίνι από το Τέρμολι, στις ακτές της Αδριατικής, προτού αρχίσει να βγάζει σέλφι με ένθερμους υποστηρικτές του.

Λίγο μετά την απόφασή του την Πέμπτη να δώσει τέλος στην συμμαχία του με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), ο Σαλβίνι επωφεληθηκε συνάντησης που είχε στην Πεσκάρα, στην ανατολική Ιταλία, για να καλέσει τους βουλευτές να “σηκωθούν από τις ξαπλώστρες και να επιστρέψουν στη Ρώμη” για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου μολονότι το ιταλικό κοινοβούλιο έχει παύσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι, όλοι οι βουλευτές της Λέγκα εκλήθησαν να επιστρέψουν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, μετά τον αιφνιδιασμό αυτόν του πλέον πρώην συμμάχου του, ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο αρχηγός του M5S, σκοπεύει από την πλευρά του να υπολογίσει τις δυνάμεις του την Δευτέρα το πρωί.

Στις 18:00 τη Δευτέρα οι επικεφαλής της Γερουσίας θα συναντηθούν για να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτού που θα ακολουθήσει μετά το ξέσπασμα αυτής της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής κρίσης. Μολονότι η Ιταλία είναι συνηθισμένη στις κυβερνητικές κρίσεις, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να χρειαστεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να συζητήσει για τον προϋπολογισμό.

Όλοι στη Γένοβα

Η συνάντηση αυτή στη Γερουσία θα καθορίσει πότε θα ανακληθούν οι βουλευτές και αν η άνω βουλή θα ξεκινήσει τις εργασίες της δεχόμενη τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ζήτησε να εκφραστεί ενώπιόν της, ή εξετάζοντας την πρόταση μομφής εναντίον του που κατέθεσε χθες η Λέγκα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κόντε θέλει κατ’αρχάς να μετάσχει στην σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς, στην νοτιοδυτική Γαλλία, η οποία ξεκινάει στις 24 Αυγούστου, και να επιλέξει τον Ιταλό Επίτροπο της ΕΕ, λαμβάνοντας μια απόφαση για την οποία δεν χρειάζεται πλέον να συνεννοηθεί με την Λέγκα.

Ωστόσο οι αναλυτές κλίνουν περισσότερο στην πιθανότητα ανάκλησης των κοινοβουλευτικών ήδη από τις 19 ή τις 20 Αυγούστου, με μια διάλυση μερικές ημέρες αργότερα του κοινοβουλίου, το οποίο θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, της διεξαγωγής εκλογών πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αξιώνει ο Σαλβίνι.

Προς το παρόν ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους προέδρους των δύο σωμάτων και τους πολιτικούς αρχηγούς, και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Ματαρέλα αντιτίθεται έντονα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κατά την οποία η κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, να τον συζητήσει με τις Βρυξέλλες και να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Μια κυβέρνηση που θα διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις δεν διαθέτει το απαραίτητο βάρος για να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο θα τιμωρήσει την Ιταλία στις αγορές.

Προς το παρόν ωστόσο, ο Ματαρέλα αναχώρησε για διακοπές λίγων ημερών στην Σαρδηνία.

Στη συνέχεια αναμένεται την Τετάρτη στη Γένοβα, στη βορειοδυτική Ιταλία, όπου θα παρευρεθεί μαζί με τον Κόντε και τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησής του στην τελετή που θα γίνει εκεί στη μνήμη των 43 ανθρώπων που έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.