Quantcast
Η Αργεντινή άρχισε την αναδιάρθρωση του χρέους της - enikonomia.gr
share

Η Αργεντινή άρχισε την αναδιάρθρωση του χρέους της

δημοσιεύτηκε:

Η Αργεντινή άρχισε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, μετά την “τεχνική χρεοκοπία” της που έπληξε την Παρασκευή τις τιμές των ομολόγων και το νόμισμά της.

Το Μπουένος ‘Αιρες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αναβάλει πληρωμές ύψους 7 δισ. δολαρίων βραχυπρόθεσμου εγχώριου χρέους της για έξι μήνες, ενώ προωθεί έναν “εθελοντικό ανασχεδιασμό” μακροπρόθεσμου χρέους της 50 δισ. δολαρίων, που το κατέχουν κυρίως ξένοι επενδυτές. Η κυβέρνηση δήλωσε, επίσης, ότι σχεδιάζει να καθυστερήσει την αποπληρωμή δανείων 44 δισ. δολαρίων που έχει πάρει από το ΔΝΤ.

Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει οκτώ φορές στο παρελθόν και δύο φορές μετά το 2000. Η αναδιάρθρωση του χρέους της οδήγησε τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να την κατατάξει την Πέμπτη στην κατηγορία της “επιλεκτικής χρεοκοπίας” για το ύψους 101 δισ. δολαρίων χρέος της, αν και πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η χρεοκοπία έχει “θεραπευτεί” από τους νέους όρους που ισχύουν για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και θα αιρόταν την Παρασκευή.

Το υπουργείο Οικονομικών της Αργεντινής χαρακτήρισε ως “τεχνικής φύσης” την αθέτηση πληρωμών. Το νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε την Πέμπτη άρχισε να ισχύει από χθες. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε, επίσης, την Αργεντινή στην κατηγορία της “περιορισμένης χρεοκοπίας”, αναφέροντας την αθέτηση μίας πληρωμής, αλλά πρόσθεσε ότι “αναμένει να άρει σύντομα την αξιολόγηση αυτή, υπό τον όρο της επιβεβαίωσης ότι έγινε πληρωμή βραχυπρόθεσμου χρέους με βάση τους αναθεωρημένους όρους που ανακοίνωσαν οι Αρχές”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.