Quantcast
Ο ΠΟΕ "ψαλιδίζει" τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου - enikonomia.gr
share

Ο ΠΟΕ “ψαλιδίζει” τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου

δημοσιεύτηκε:

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής του για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου το 2019 προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο ΠΟΕ αναμένει ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων 1,2% για φέτος έναντι 2,6% που εκτιμούσε τον Απρίλιο και 3% που ήταν η αύξηση το 2018. Για το 2020 προβλέπεται ρυθμός αύξησης 2,7% έναντι 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Οι πιο ζοφερές προοπτικές για το εμπόριο είναι αποθαρρυντικές, αλλά όχι απρόσμενες», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο, καλώντας τα μέλη του ΠΟΕ να επιλύσουν τις εμπορικές διαφωνίες και να συνεργαστούν για τη μεταρρύθμισή του.

Ο Οργανισμός, που έχει έδρα τη Γενεύη, ανέφερε ότι οι ψαλιδισμένες προβλέψεις του αντανακλούν τις εκτιμήσεις για βραδύτερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέρει λόγω των εμπορικών εντάσεων, αλλά και λόγω κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων και, στην Ευρώπη, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit.

Ο ΠΟΕ προέβλεψε ένα εύρος αύξησης του εμπορίου φέτος από 0,5% έως 1,6% και για το 2020 από το 1,7% έως το 3,7%, με το ανώτερα όρια να θεωρούνται εφικτά, αν μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις. «Οι κίνδυνοι όσον αφορά την πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα πτωτικοί και κυριαρχούνται από την πολιτική για το εμπόριο», σημειώνει ο ΠΟΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.