Quantcast
Πορτογαλία: Νίκη του Αντόνιο Κόστα στις εκλογές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - enikonomia.gr
share

Πορτογαλία: Νίκη του Αντόνιο Κόστα στις εκλογές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

δημοσιεύτηκε:

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα αναλάμβανε επικεφαλής μιας κυβερνητικής συμμαχίας με διάφορα αριστερά κόμματα πολλοί μιλούσαν για συνασπισμό που δεν θα βγάλει τη χρονιά. Όμως η συγκυβέρνηση άντεξε ολόκληρη τετραετία και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί νικητής στις αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία.

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα μια μικρή ομάδα υποστηρικτών υποδέχεται τον πρωθυπουργό σε μια από τις στάσεις του μετρό της Λισαβόνας: «Η κυβέρνηση τα πήγε καλά και πέτυχε πολλούς στόχους, λέει μια νεαρή γυναίκα, ενώ ένας άντρας δίπλα της συμπληρώνει: «Ο Αντόνιο Κόστα εφάρμοσε μια αριστερή πολιτική σεβόμενος τους όρους των δανειστών». Μια γυναίκα που κρατά σημαία του σοσιαλιστικού κόμματος τονίζει: «Μας έδωσε πίσω πολλά από αυτά που μας πήρε η κρίση».

Η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία μειώνεται

Ένα από τα μέτρα που έλαβε ο πρώην δήμαρχος Λισαβόνας ως πρωθυπουργός ήταν να μειώσει το κόστος για τις μηνιαίες κάρτες των μέσων συγκοινωνίας επιδοτώντας τις με πάνω από 100 εκ. ευρώ, όπως εξηγεί ο ίδιος στο μικρόφωνο του ραδιοσταθμού DLF: «Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή με λόγια. Απαιτούνται πράξεις. Ξεκινήσαμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης των μέσων συγκοινωνίας, τα οποία βρίσκονται πλέον στην ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα μειώσαμε τις τιμές των εισιτηρίων με αποτέλεσμα την αύξηση των επιβατών κατά 30% σε Πόρτο και Λισαβόνα. Την ίδια στιγμή επενδύουμε στον εκσυγχρονισμό των μέσων συγκοινωνίας και επέκταση του δικτύου».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές της Κυριακής δείχνουν νίκη του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα. Η πρωτιά οφείλεται κυρίως στα εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία μιας χώρας που βγήκε σχετικά πρόσφατα από το οικονομικό τέλμα. Η ανεργία είναι σήμερα η χαμηλότερη της τελευταίες 15ετίας και βρίσκεται στο 6,5%. Ο τουρισμός και η οικονομία της Πορτογαλίας βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά. Μήπως η συμμαχία σοσιαλιστών και αριστερών κομμάτων στη Λισαβόνα είναι πρότυπο για την ασθμαίνουσα Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη; «Δεν δίνουμε συμβουλές σε κανένα, αλλά μας χαροποιεί αν κάποιοι μας θεωρούν υπόδειγμα», δηλώνει με μια δόση υπερηφάνειας ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.