Quantcast
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ - enikonomia.gr
share

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ

δημοσιεύτηκε:

Νέες ταραχές σημειώθηκαν και σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν για άλλη μια φορά την απαγόρευση να καλύπτουν τα πρόσωπά τους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία και βανδαλισμούς.

Για πρώτη φορά σήμερα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι μπορεί να συλληφθούν αν στοχεύουν τον στρατώνα του στην πόλη με φώτα λέιζερ. Σύμφωνα με έναν μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο PLA ύψωσε μια κίτρινη σημαία με την προειδοποίηση αυτή, γραμμένη με μεγάλα γράμματα. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιεί συχνά αυτού του είδους τις σημαίες για να διατάξει το πλήθος να διαλυθεί.

Την ώρα που μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές φώτιζαν με λέιζερ τους τοίχους του στρατώνα, ένστολοι στρατιώτες που είχαν ανέβει στη στέγη του κτιρίου τους έριχναν με τη σειρά τους φώτα και χρησιμοποιούσαν κάμερες και κιάλια για να τους παρακολουθούν.

Νωρίτερα, το πλήθος, διαδήλωσε υπό βροχή στις συνοικίες του κέντρου του νησιού του Χονγκ Κονγκ και, από την άλλη πλευρά του κόλπου, στο Κοουλούν.

Πολλοί σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τη συγκέντρωση και ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές που επιχείρησαν να στήσουν αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Ένας οδηγός ταξί ξυλοκοπήθηκε άγρια στη συνοικία Σαμ Σούι Πο, επειδή παρέσυρε δύο διαδηλωτές με το αυτοκίνητό του. Ο οδηγός και οι δύο διαδηλωτές δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντές διασώστες, πριν να φτάσει στο σημείο η αστυνομία, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα στο ταξί και ένα κατάστημα, απεγκλωβίστηκε από το πλήθος. Οι διαδηλωτές λεηλάτησαν το ταξί.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και οι τρεις τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση ενώ οι διαδηλωτές βανδάλισαν και λεηλάτησαν κυβερνητικά γραφεία, πολλά υποκαταστήματα κινεζικών τραπεζών και σταθμούς του μετρό.

Η σημερινή ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα αυθόρμητων κινητοποιήσεων αφότου η Κάρι Λαμ, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, επικαλέστηκε έναν παλαιό νόμο, του 1922, για να απαγορεύσει στους διαδηλωτές να καλύπτουν το πρόσωπό τους. Την Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση, σημειώθηκαν βιαιοπραγίες και καταστροφές, ιδίως εναντίον της MTR, της εταιρείας που διαχειρίζεται το τοπικό μετρό.

Βουλευτές του Χονγκ Κονγκ είχαν προσφύγει κατά της απόφασης της Κάρι Λαμ, όμως το δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημά τους.

Εδώ και τέσσερις μήνες το Χονγκ Κονγκ βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Οι χειρότερες ταραχές σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη, όταν για πρώτη φορά αστυνομικός πυροβόλησε με αληθινές σφαίρες και τραυμάτισε έναν 18χρονο σπουδαστή. Το βράδυ της Παρασκευής, ένας 14χρονος τραυματίστηκε επίσης από έναν αστυνομικό με πολιτικά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.