Quantcast
Ερντογάν: Ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία - enikonomia.gr
share

Ερντογάν: Ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως άρχισε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Τη σχετική ανακοίνωση, έκανε μέσω Twitter, αναφέροντας πως το όνομα της επιχείρησης είναι “Άνοιξη της Ειρήνης”.

«Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον τρομακτικό διάδρομο που προσπαθεί να διαμορφωθεί στα νότια σύνορα και να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει.

Τσαβούσογλου: Θα ενημερώσουμε όλους για το πότε θα “χτυπήσουμε” – Τι είχε πει ο Ερντογάν στον Τραμπ

Νωρίτερα σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα ενημερωθούν για το πότε η Τουρκία θα ξεκινήσει την πολεμική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της πρόθεσής της.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλγερία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της συριακής κυβέρνησης, για τη σχεδιαζόμενη επίθεση και πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μοναδικός στόχος της επίθεσης, είπε, είναι μαχητές στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε και τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει την επίθεση, επειδή η Ουάσιγκτον καθυστέρησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία στην περιοχή μιας «ασφαλούς ζώνης».

Στο μεταξύ, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε σήμερα πως ανώτεροι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Ένας βοηθός του Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα πως τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους θα προωθηθούν «σύντομα» στο εσωτερικό της Συρίας, σε μια κίνηση για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα φάση στον πόλεμο της Συρίας και να βαθύνει την αναταραχή στην περιοχή.

Εξάλλου το NTV μετέδωσε πως ο βοηθός του προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, πως η επιχείρηση της Τουρκίας έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από μαχητές και να εξασφαλίσει την επιστροφή σύρων προσφύγων. Ο Καλίν και ο Ο’Μπράιεν συζήτησαν επίσης για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Ο Ερντογάν μίλησε και με τον Πούτιν

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία, σήμερα το μεσημέρι ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή και της στρατιωτικής επιχείρησης.

Στο τηλεφώνημα, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για μία πολιτική διαδικασία ώστε να τερματιστεί η διαμάχη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.