Quantcast
Κοντά στα σύνορα με την Τουρκία αναπτύσσονται οι δυνάμεις του Άσαντ - Τι προβλέπει η συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό - enikonomia.gr
share

Κοντά στα σύνορα με την Τουρκία αναπτύσσονται οι δυνάμεις του Άσαντ – Τι προβλέπει η συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, φαίνεται πως επετεύχθη μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και τη Δαμασκό, όπως επισημαίνουν Κούρδοι αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές προεκτάσεις αυτής της συμφωνίας θα συζητηθούν σε επόμενη φάση.

Προς το παρόν, η συμφωνία που έκλεισε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων.

«Αφού οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την περιοχή και έδωσαν το πράσινο φώς για την τουρκική επίθεση, υποχρεωθήκαμε να ερευνήσουμε μια άλλη επιλογή, η οποία είναι διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δαμασκό και τη Μόσχα για να βρεθεί μια διέξοδος και να αποτραπούν αυτές οι τουρκικές επιθέσεις», δήλωσε ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Μπαντράν Ζία Κουρντ.

«Αυτή είναι μια προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία. Οι πολιτικές πλευρές δεν συζητήθηκαν, αυτές θα συζητηθούν σε μετέπειτα στάδια», διαβεβαίσε ο ίδιος.

Ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, Αλντάρ Τζελίλ, σχολίασε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα.

«Η προτεραιότητα τώρα είναι να προστατευθεί η ασφάλεια τον συνόρων από τον τουρκικό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζελίλ. «Βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση της Δαμασκού για να βρούμε κοινό έδαφος στο μέλλον», πρόσθεσε.

Προς τα σύνορα με την Τουρκία τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα

Πλέον, στρατιώτες του συριακού στρατού ετοιμάζονται να εισέλθουν σε μεθοριακές πειροχές από την πόλη Μάνμπιτζ μέχρι την Ντέρικ, βάσει της συμφωνίας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως μονάδες του συριακού στρατού εισήλθαν σήμερα στην πόλη Τελ Τάμερ της βορειοανατολικής Συρίας, περίπου 35 χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για την πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα. Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολέμησαν για εβδομάδες προκειμένου να καταλάβουν την Τάμπκα και το γειτονικό φράγμα από το Ισλαμικό Κράτος το 2017.

Αποχώρησαν Αμερικανοί διπλωμάτες

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό Αμερικανός αξιωματούχος, μια διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Χθες η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι αποσύρει 1.000 στρατιώτες από τη Συρία.

Ο αξιωματούχος είπε πως οι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, αλλά έχουν ξεκινήσει οι πρώτες φάσεις της αποχώρησης, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν σχέδια για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη μεγάλη ανησυχία τους για την τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία εξέφρασαν οι χώρες της Ε.Ε., αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε την Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων» στην Άγκυρα.

Πυρά Ερντογάν κατά του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε στην επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ και σημείωσε ότι ο τουρκικό στρατός βρίσκεται στη διαδικασία να προσεγγίσει την πόλη Μαμπίτζ στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τα σχέδιά της για τη βόρεια συριακή πόλη Μαμπίτζ με σκοπό να εγκαταστήσει εκεί τους Άραβες, “τους αδελφούς μας”, όπως είπε.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εξαπολύσει πυρά κατά του ΝΑΤΟ λέγοντας: “Θα στηρίξετε τον σύμμαχο σας ή τους τρομοκράτες;” και πρόσθεσε: “Θα σταθείτε στο πλευρό ενός από τους συμμάχους σας στο ΝΑΤΟ ή με τους τρομοκράτες; Φυσικά δεν απαντούν”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.