Quantcast
"Κλειδί" για τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν - enikonomia.gr
share

“Κλειδί” για τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την αποχώρηση της κουρδικής πολιτοφυλακής από τη ζώνη 32 χλμ. στα τουρκοσυριακά σύνορα, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Καθοριστική η αυριανή συνάντηση Πούτιν-Eρντογάνστο Σότσι.

Αύριο λήγει η προθεσμία αποχώρησης των δυνάμεων της ΥΡG από την ζώνη των 32 χιλιομέτρων στην παραμεθόριο Τουρκίας-Συρίας. Ο νεκρός τούρκος στρατιώτης και ο ένας τραυματίας σε μια από τις χθεσινές επιθέσεις των Κούρδων εντός της Συρίας, όπως και οι πάνω από 25 περιπτώσεις ανταλλαγής πυρών θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός των 120 ωρών, η επιχείρηση θα συνεχιστεί σφοδρότερα. Στο μεταξύ χθες η Τουρκία έστειλε και άλλα τεθωρακισμένα προς ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία.

Την ίδια ώρα η υποχώρηση των Κούρδων της πολιτοφυλακής ΥΡG και του ΡΥD παρακολουθείται στενά από μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη και τις δυνάμεις που ελέγχουν τον αυτοκινητόδρομο Μ4. Μέχρι στιγμής συμφώνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έχουν περάσει προς το Τελ Ριφάτ 86 οχήματα, μεταξύ των οποίων πολλά ασθενοφόρα. Επιθέσεις όμως πραγματοποιεί και το PKK από τα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν σε φυλάκια και τουρκικές περιπόλους, με απολογισμό έξι τραυματίες. Πληροφορίες στην Τουρκία αναφέρουν πως το PKK ζήτησε από το ΥΡG να μην αποχωρήσει από την περιοχή.

Ποια ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν;

Σε αυτό το κλίμα θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Σότσι η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, που αποτελεί το «κλειδί» για την επόμενη μέρα. Η συνάντηση βέβαια θα έχει νόημα αν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι oι μάχες εντός της Συρίας.

Αναλυτές πάντως στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν το ΥPG και το ΡΥD θα δεχθούν να προχωρήσουν από το Μάνμπιτς στο Κομπάνι και το Καμισλί. Όσο και για το κατά πόσο η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.

Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που δύναται να ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν για μια ζώνη εντελώς απαλλαγμένη από Κούρδους σε όλη την παραμεθόριο. Αυτό δηλαδή που αποτελεί το ζητούμενο για την Άγκυρα.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.