Quantcast
Δημοσκόπηση του ZDF: Ποιος είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία του SPD - enikonomia.gr
share

Δημοσκόπηση του ZDF: Ποιος είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία του SPD

δημοσιεύτηκε:

Tο 40% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) δεν είχε αποφασίσει μέχρι την παραμονή της λήξης της εσωκομματικής ψηφοφορίας ποιος είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία του, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF.
Μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής έδειξαν τα εξής:

-Το 38% θεωρεί καταλληλότερο το δίδυμο του νυν υπουργού Οικονομικών και Αντικαγκελαρίου Όλαφ Σολτς και της βουλευτή του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Κλάρα Γκέιβιτς, ενώ το 22% το δίδυμο του πρώην Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της βουλευτή της Ομοσπονδιακής Βουλής / Bundestag Σάσκια Έσκεν.

-Τα δύο υποψήφια για την προεδρία του κόμματος ζεύγη προκρίθηκαν στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας με μικρή διαφορά: 22,7% το πρώτο και 21% το δεύτερο, ενώ είχε ψηφίσει το 53% των μελών.

Τα κόμματα

Αναμονή επικρατεί και στα άλλα κόμματα, αν και δεν εκφράζονται δημοσίως υπέρ του ενός ή του άλλου διδύμου.Αναλυτικά:

-Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν το ομολογούν δημοσίως, αλλά θα προτιμούσαν την συνέχιση του συνασπισμού και άρα τον Όλαφ Σολτς, ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Εύλογη επιθυμία αφού και το δικό τους κόμμα δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Πρόσφατη είναι εξάλλου η συντριβή τους στην Θουριγγία, ενώ η δημοσκόπηση του ZDF τους δίνει μόλις 27%.

-Οι Πράσινοι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους, θα ελάμβαναν 23% εάν γίνονταν εκλογές αύριο κατά την δημοσκόπηση του ZDF και το ηγετικό τους δίδυμο Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέαρμποκ είναι εξαιρετικά δημοφιλές. Το κόμμα τους βλέπει περισσότερο την μετά τις εθνικές εκλογές εποχή, οπότε θα διερευνηθεί εάν είναι δυνατή μια συγκυβέρνηση με το SPD και την Αριστερά (Die Linke). Η πτέρυγα των ρεαλιστών θα προτιμούσε τον Όλαφ Σολτς γιατί θεωρούν πως θα επιβληθεί ευκολότερα στο κόμμα, ενώ η αριστερή πτέρυγα θα προτιμούσε βέβαια το δίδυμο Bάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν. Μια πιο πράσινη πολιτική του SPD θα τους στερούσε όμως ενδεχομένως ψηφοφόρους.

-Η δημοσκοπικά σταθερή στο 10% Αριστερά (Die Linke), σύμφωνα με το ZDF, θα πρέπει μάλλον να ανησυχεί εάν εκλεγούν οι τελευταίοι, διότι η αριστερή μετατόπιση του SPD ενδέχεται να τους αφαιρέσει ψήφους, αν και τους προτιμούν διότι θα διευκόλυνε μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία. Ορισμένοι μάλιστα στο κόμμα θεωρούν ότι η αριστερή στροφή του SPD θα διευρύνει την δεξαμενή των ψηφοφόρων της αριστεράς συνολικά προς όφελος και των δύο. Ο Όλαφ Σόλτς δεν απολαμβάνει βέβαια στις γραμμές τους ιδιαίτερης πολιτικής εκτίμησης, αφού είναι ένας από τους συνιδρυτές της ατζέντας (λιτότητας) του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

-Οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι κατά την ίδια δημοσκόπηση ανέρχονται στο 7%, εκτιμούν πως θα εκλεγεί τελικά ο κ. Σόλτς με τον οποίο και μόνο θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο μέλλον. Εξάλλου η συνυποψήφιά του Κλάρα Γκέιβιτς επανέφερε πρόσφατα το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης μαζί τους και με τους Πράσινους, ως εναλλακτική λύση στον υπάρχοντα συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών. Με τους Bάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν θα ήταν αδύνατος ένας τέτοιος συνασπισμός αφού τάσσονται σαφώς κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Με πληροφορίες από: ZDF, Die Zeit, Tagesspiegel, Berliner Morgenpost, Handelsblatt, reuters .de, ΑΠΕ






















share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.