Quantcast
Ξεκίνησε το κρίσιμο συνέδριο του SPD - enikonomia.gr
share

Ξεκίνησε το κρίσιμο συνέδριο του SPD

δημοσιεύτηκε:

Εν μέσω σοβαρών προκλήσεων ξεκίνησε σήμερα στο Βερολίνο το τριήμερο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει μόλις ένα 13% και στο πρόσφατο κομματικό δημοψήφισμα για τους νέους προέδρους το SPD εμφανίστηκε διαιρεμένο ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να παραμείνει στην κυβέρνηση και σε μια πλειοψηφία των μελών που θα προτιμούσε την αποχώρηση. Σκοπός του συνεδρίου είναι να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλει στην αποκατάσταση της κομματικής ενότητας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος οι διάφορες πτέρυγες του κόμματος κατέληξαν σε μια συμβιβαστική πρόταση. Στο σχέδιο εισήγησης του προεδρείου του SPD μεν δεν προτείνεται η έξοδος από την κυβέρνηση αλλά διατυπώνονται αιτήματα προς διαπραγμάτευση με τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους στην κυβέρνηση που αναμένεται να δοκιμάσουν τα όρια ανοχής τους. Τα τρία βασικότερα αιτήματα είναι: επιπλέον μέτρα για την προστασία του κλίματος, σημαντική αύξηση των κρατικών επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές και μέτρα για την αγορά εργασίας – προπαντός της καθιέρωσης των 12 ευρώ ως κατώτατο όριο του ωρομισθίου.

Επιπλέον οι 600 περίπου σύνεδροι καλούνται να εκλέξουν μια νέα ηγεσία. Μοναδικοί υποψήφιοι για τα αξιώματα των προέδρων είναι οι νικητές του εσωκομματικού δημοψηφίσματος Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν. Η εκλογή τους το απόγευμα θεωρείται δεδομένη. Ενδεχομένως παρόλα αυτά να προκύψει πρόβλημα στην εκλογή των αντιπροέδρων. Για μια από τις τρεις θέσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον τόσο ο εκπρόσωπος του κεντρώου ρεύματος, ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, όσο και αριστερός πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κύνερτ. Δεν αποκλείεται όμως το συνέδριο στο όνομα της ενότητας να αυξήσει τον αριθμό των αντιπροέδρων σε τέσσερις, οπότε θα εκλεγούν και οι δύο.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.