Quantcast
Συμφωνία ΗΠΑ και Νότιας Κορέας για συνέχιση του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίηση - enikonomia.gr
share

Συμφωνία ΗΠΑ και Νότιας Κορέας για συνέχιση του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίηση

δημοσιεύτηκε:

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε-ιν, είχαν 30λεπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για το πώς μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσουν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σεούλ.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές πως η υπομονή της εξαντλείται στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, που παραμένουν σε αδιέξοδο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η κατάσταση έχει γίνει «πολύ σοβαρή» και ότι «ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί για να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεάτικη προεδρία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε συχνή επικοινωνία ανάλογα με την πορεία της προσπάθειας, κατά την ανακοίνωση.

Η ένταση ανεβαίνει καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχει δώσει η Πιονγκγιάνγκ στην Ουάσινγκτον να αλλάξει προσέγγιση, να πάψει να ζητά μονομερή αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας και να κάνει παραχωρήσεις, προειδοποιώντας πως εάν η στάση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ δεν αλλάξει, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να επιλέξει έναν «νέο δρόμο».

Με σειρά τοποθετήσεών τους τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτεροι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην αψηφήσουν την προθεσμία αυτή και έχουν απορρίψει την έκκληση της Ουάσινγκτον να γίνουν περισσότερες συνομιλίες τακτικισμό ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, σύμμαχοι επί δεκαετίες, διεξάγουν επίσης διμερείς διαπραγματεύσεις για την κατανομή του κόστους της ανάπτυξης περίπου 28.500 αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι σταθμεύουν στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια.

Ο Τραμπ απαιτεί η Σεούλ να καταβάλλει ως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον κάθε χρόνο, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους. Ο τέταρτος κύκλος των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσινγκτον τερματίστηκε την Τετάρτη χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Κυανός Οίκος ανέφερε ότι το ζήτημα της ανακατανομής του βάρους της δαπάνης για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων δεν συζητήθηκε σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.