Quantcast
Ρώσος πρέσβης για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου - enikonomia.gr
share

Ρώσος πρέσβης για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου

δημοσιεύτηκε:

Το διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και ότι πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε σήμερα οΡώσος πρέσβης, Αντρέι Μασλόφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου,

Αναφερόμενος στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών. Κάναμε έκκληση και στα δυο μέρη των μνημονίων να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα» σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα και προσέθεσε:

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα λεπτομερή σχόλια αυτού του θέματος, το οποίο πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναλύσουν εις βάθος οι ειδικοί. Το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».

Όσον αφορά τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Ρωσία πιστεύει ότι «όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πρέπει να επιλύσουν αυτά τα θέματα αποκλειστικά με ειρηνικά, και όχι στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών. Γνώμονας πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που είναι θεμελιώδους σημασίας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μάσλοβ είπε πως «κάποιο θερμό επεισόδιο είτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων, Ελλάδας-Τουρκίας, μέσα στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να συμβεί, επειδή οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν καμιά ένοπλη σύγκρουση» και επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.