Quantcast
Λιβύη: Κοντά στην Τρίπολη οι δυνάμεις του Χαφτάρ - Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Λιβύη: Κοντά στην Τρίπολη οι δυνάμεις του Χαφτάρ – Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Σφοδρές μάχες διεξάγονται για την κατάληψη της Τρίπολης, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Αχμεντ αλ Μεσμάνι, προσθέτοντας ότι οι επόμενες ώρες θα εκπλήξουν τους Λίβυους και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο Εθνικός Στρατός, του οποίου ηγείται ο Χαλίφα Χαφτάρ ανέφερε στο Facebook ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αεροδρόμιο της Τρίπολης, δεξαμενές πετρελαίου και ένα στρατόπεδο, αφού πρώτα απώθησε τους πολιτοφυλακές.

“Το LNA προελαύνει έπειτα από βίαιες συγκρούσεις σε δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) υποχώρησε αφήνοντας πίσω της πτώματα, να κείτονται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης”, αναφέρεται σε δήλωση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Arabiya, ο Ταξίαρχος Χαλίντ αλ Μαχτζούμπ είπε πως ο στρατός έχει συλλάβει μέλη της πολιτοφυλακής στην Τρίπολη και έχει καταλάβει τους πιο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν στην Τρίπολη.


Έκτακτη συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης;

Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου προς συζήτηση του υπομνήματος για αποστολή στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το οποίο αναφέρει ότι η υποβολή του σχετικού υπομνήματος ενδέχεται να υποβληθεί την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ενημερωτικό κείμενο που απεστάλη από την κοινοβουλευτική προεδρία του ΑΚΡ προς τους βουλευτές του κόμματος αναφέρεται ότι “στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη Λιβύη ενδέχεται τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 2019 να υποβληθεί στη βουλή το υπόμνημα για τη Λιβύη και μπορεί την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 στις 14.00 να συγκληθεί Γενική Συνέλευση της βουλής προς συζήτηση”.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε χθες το Bloomberg, η Άγκυρα προετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα και ναυτικές δυνάμεις για να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, έπειτα από το αίτημα που κατέθεσε η δεύτερη για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη μάχη κατά του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ η Τουρκία θα επιστρατεύσει και Σύρους αντάρτες, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων κατά την εισβολή στη βόρεια Συρία.

Το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας, σημειώνει ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της για να «προστατεύσει» την Τρίπολη, την ώρα που στελέχη του στρατού της εκπαιδεύουν και συντονίζουν τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Ταυτόχρονα, ομάδες ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως επιβεβαίωσε στο Bloomberg ένας δεύτερος αξιωματούχους στη Λιβύη. Και οι δύο που μίλησαν στο Bloomberg ζήτησαν να παραμείνει κρυφή η «ταυτότητά» τους.

Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της Λιβύης αρχικά ήταν αντίθετη στην ιδέα μίας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχθηκε, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να προχωρούν στην Τρίπολη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.