Quantcast
Μεγαλύτερη ασφάλεια στις διαδικτυακές αγορές ζητά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή - enikonomia.gr
share

Μεγαλύτερη ασφάλεια στις διαδικτυακές αγορές ζητά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

δημοσιεύτηκε:

Οι τράπεζες θα πρέπει από τον Αύγουστο να παράσχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να δημιουργούν password μιας χρήσης προκειμένου να καταστήσουν τις αγορές μέσω διαδικτύου ασφαλέστερες, είπαν σήμερα οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τα σχέδιά της τα επόμενα χρόνια προκειμένου να καταστήσει ασφαλέστερο το ηλεκτρονικό εμπόριο, κάτι που για τη ρυθμιστική αρχή ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα των πληρωμών λιανικών αγορών.

Παράλληλα, η EBA κάλεσε τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόσουν τους μη δεσμευτικούς κανονισμούς που οριστικοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο και που τίθενται σε ισχύ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο, οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν στους πελάτες τους τα μέσα προκειμένου να πληκτρολογούν μη επαναχρησιμοποιούμενο κωδικό χρήστη προκειμένου οι διαδικτυακές αγορές να γίνονται με ασφαλέστερο τρόπο.

Τέτοιου είδους κωδικοί μπορεί να είναι αριθμοί που παράγονται από συγκεκριμένες συσκευές που δίνει η ίδια η τράπεζα ή που στέλνονται μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο των πελατών.

«Δημιουργεί μεγαλύτερη επιβάρυνση, αλλά δεν το κάνουμε για να ενοχλήσουμε τον κόσμο», είπε ο Τζέφρυ Γκοφινέ, ο ειδικός της EBA σε θέματα λιανικής τραπεζικής. «Υπάρχει σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών στο ίντερνετ».

Οι κανονισμοί της EBA είναι μια προσωρινή λύση μέχρι η αρχή να καταρτίσει πιο ολοκληρωμένους, δεσμευτικούς κανόνες έως τις αρχές του 2019 προκειμένου να ενισχύσει το επίπεδο ασφάλειας σε όλα τα είδη ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η αύξηση στις διαδικτυακές απάτες οδήγησε τις αρχές στην κίνηση αυτή προκειμένου να αποφευχθεί η απουσία ενός ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι την εφαρμογή των υποχρεωτικών κανόνων, είπε ο Γκοφινέ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.