Quantcast
Βιάζεται για τη Λιβύη ο Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Βιάζεται για τη Λιβύη ο Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Έντονη διπλωματική κινητικότητα χαρακτηρίζει το ξεκίνημα του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά.

Η επίσπευση ψήφισης από την τουρκική βουλή της εντολής για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη την Πέμπτη, δηλαδή την ίδια μέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα, δεν αποτελεί απλά μια συμβολική κίνηση-απάντηση της Άγκυρας.

Η εντολή θα έφτανε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια εβδομάδα μετά, στις 8-9 Ιανουαρίου, κατά την δήλωση του Προέδρου Ερντογάν. Οι εξελίξεις όμως με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα. Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην “επιχείρηση Λιβύη”.

Ευθύνες σε Αιγαίο και Κύπρο βλέπει ο Ακάρ

Ο κ. Ακάρ, που επισκέφθηκε εκτάκτως μονάδες του τουρκικού στρατού στην Συρία, της αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ και του Ναυτικού στην Τραπεζούντα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν. Εκεί, αφού σημείωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παράλληλα με τις ενέργειες τους για διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας του λαού έχουν ευθύνες και στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, συνέχισε: “Εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και είμαστε υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων. Όταν δεν είναι όμως έτσι, επανειλημμένως είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα αφήσουμε να καταστρατηγηθούν τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας. Επιθυμούμε την δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα.”

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, από εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου που επισκέφθηκε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται σε κυπριακά ύδατα, ενημερώθηκε για την πορεία των γεωτρήσεων και δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει ταχύτατα ο ορισμός τεμαχίων βάση της συμφωνίας με την Λιβύη για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

Αντίθετη η αντιπολίτευση στην “επιχείρηση Λιβύη”

Την Πέμπτη, παρά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι η αποστολή στρατού στην Λιβύη θα αποξενώσει την Τουρκία από το υπόλοιπο μισό του λαού της Λιβύης που συντάσσεται με τον Χαφτάρ, αναμένεται μετά τη συζήτηση στην Βουλή να περάσει η εντολή, τουλάχιστον με τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς και του Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Μπαχτσελί.

Το ερώτημα που μένει είναι πότε και υπό ποίες συνθήκες θα αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιο βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες, θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των συμμάχων του Χαφτάρ.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.