Quantcast
Ο Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - Το απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή – Το απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι

δημοσιεύτηκε:

Το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχουν λέγοντας ότι το 80σέλιδο σχέδιο είναι το πιο λεπτομερές που έχει καταρτισθεί ποτέ.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι αυτό είναι «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία ωστόσο τόνισε πως θα θέτει ως όρο στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εκ των άλλων μια «σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας», ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το «μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» θα δει το φως της ημέρας μόνο υπό αρκετές «συνθήκες», συμπεριλαμβανομένης της «σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας». Θα μπορούσε να έχει «μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», την έκταση των οποίων, ωστόσο, δεν διευκρίνισε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «μια ιστορική ευκαιρία» για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

«Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη» ισραηλινών οικισμών «για μια περίοδο τεσσάρων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό το κράτος θα είναι «εδαφικά συνεχές».

Στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή», τόνισε επίσης ο Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του. «Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.

Η αντίδραση της Παλαιστίνης

Αξιωματούχος της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας έκρινε “επιθετικές” τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό αλλά και “ανοησίες” τις προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ.

“Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή. Η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους… Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη”, σημείωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι στο Reuters.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος, ο Χαλίν αλ Χάγια, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογράμμισε: “Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης” σχολιάζοντας το σχέδιο του Τραμπ να είναι η Ιερουσαλήμ “αδιαίρετη” πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.