Quantcast
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία μετά την παραίτηση Καρενμπάουερ – Οι επικρατέστεροι διάδοχοι της Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία μετά την παραίτηση Καρενμπάουερ – Οι επικρατέστεροι διάδοχοι της Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας έβαλε η γνωστοποίηση της πρόθεσης της αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να μην είναι υποψήφια Καγκελάριος. Η απόφαση αυτή της Καρενμπάουερ έστρεψε την προσοχή στους δύο εσωκομματικούς αντιπάλους της, τον Φρίντριχ Μερτς και τον Γενς Σπαν, με την κούρσα για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ να αναμένεται σκληρή.

Οι δύο “δελφίνοι”


Ο κ. Μερτς, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρίας επενδύσεων Blackrock προκειμένου να αφοσιωθεί περισσότερο στην πολιτική και να στηρίξει το CDU. Σήμερα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα του, περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιο σημαντικές οι έξυπνες δεύτερες σκέψεις από ό,τι οι γρήγορες δηλώσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν εξέφρασε τον σεβασμό του για την απόφαση της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ και έκανε λόγο για δυσκολίες που προέκυψαν από τον διαχωρισμό της Καγκελαρίας από την ηγεσία του κόμματος. «Η κατευθυντήρια γραμμή μας πρέπει τώρα να είναι η συνοχή του κόμματος», δήλωσε.

Πρόωρες εκλογές και τέλος του CDU “βλέπει” ο Γκάμπριελ

Πρόωρες εκλογές και το τέλος του CDU «βλέπει» ο πρώην Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τις εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και κάνει λόγο για κυβέρνηση «η οποία παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο».

«Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα «BILD» και χαρακτήρισε την επικείμενη παραίτηση της ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ «λογική συνέπεια», καθώς στο θέμα της Θουριγγίας δεν κατάφερε να επιβληθεί. «Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ.

Ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης θέτουν οι Πράσινοι

Η αρχηγός των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» για τη χώρα και για τον «κίνδυνο» να προκύψει «ακόμη μεγαλύτερο κενό εξουσίας». Το CDU πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς μπορεί, υπ’ αυτές τις συνθήκες, να στηρίξει μια σταθερή κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα απαιτείται τώρα να μην αρχίσουν τους τακτικισμούς με γνώμονα τις στρατηγικές τους, αλλά να υψώσουν ένα σαφές τείχος εναντίον της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Η αστάθεια της Θουριγγίας δεν επιτρέπεται να εξαπλωθεί σε όλη την Γερμανία», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.