Quantcast
Κορονοϊός: Το ΔΝΤ ζητεί «συντονισμένη διεθνή απάντηση» - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Το ΔΝΤ ζητεί «συντονισμένη διεθνή απάντηση»

δημοσιεύτηκε:

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν μια “συντονισμένη διεθνή απάντηση” για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορονοϊού και ζήτησε να λάβουν “ουσιαστικά δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα.

Προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται, η Γκίτα Γκόπινατ συστήνει την παροχή απευθείας βοήθειας καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Σε μπλογκ επεσήμανε επίσης την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας, προκειμένου να διατηρηθεί «ανέπαφο το δίκτυο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, των δανειστών και των δανειοληπτών, των προμηθευτών και των τελικών χρηστών προκειμένου να ανακάμψει η δραστηριότητα μόλις υπάρξει ύφεση της επιδημίας».

Η Γκόπινατ τόνισε ότι το διακύβευμα είναι «να αποφευχθεί μια προσωρινή κρίση να πλήξει με μόνιμο τρόπο ανθρώπους και επιχειρήσεις μέσω απώλειας θέσεων εργασίας και χρεοκοπιών».

Το ανθρώπινο κόστος του κοροναϊού αυξάνεται με «ανησυχητικό ρυθμό», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι «ήδη εμφανής» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επικαλούμενη το παράδειγμα της Κίνας, παρατήρησε ότι, εάν η επιβράδυνση της δραστηριότητας συγκριθεί με αυτή στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η μείωση που καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών «φαίνεται αυτήν τη φορά πιο σημαντική».

Η Γκίτα Γκόπινατ σημείωσε επίσης ότι η οικονομία επηρεάζεται και από τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας μέσω της επιβολής καραντίνας.

Από την πλευρά της ζήτησης, η απώλεια εσόδων, ο φόβος μόλυνσης και η αυξημένη αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των νοικοκυριών.

«Μπορεί να απολυθούν εργαζόμενοι διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς τους. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ορισμένους κλάδους όπως του τουρισμού και των ξενοδοχείων, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στην Ιταλία», σχολίασε.

«Δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αντανακλούν σοκ ιδιαίτερα σοβαρά σε ορισμένους κλάδους, οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να λάβουν ουσιαστικά στοχευμένα δημοσιονομικά, νομισματικά μέτρα και μέτρα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται», ανέφερε η Γκόπινατ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.