Quantcast
Γερμανία- Ifo: Βελτιώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - enikonomia.gr
share

Γερμανία- Ifo: Βελτιώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

δημοσιεύτηκε:

Για πέμπτο συνεχή μήνα βελτιώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ifo.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 93,4 μονάδες από το πτωτικά αναθεωρημένο επίπεδο των 92,5 μονάδων του Αυγούστου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο όταν ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες.
«Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», τόνισε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις για μια ακόμα φορά αξιολογούν την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση με μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,7% το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και το εμπόριο κατέρρευσαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας της Covid-19. Από τον Μάρτιο η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μέτρων διάσωσης και στήριξης της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τον αντίκτυπο.
Σε μια ένδειξη ότι τα μέτρα του Βερολίνου –όπως προγράμματα προστασίας της απασχόλησης και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ-φαίνεται να αποδίδουν, το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο βελτιώθηκε σημαντικά χάρη στις θετικές προσδοκίες για τις εξαγωγές, σύμφωνα με την έρευνα. Στον κλάδο των υπηρεσιών, ωστόσο, το κλίμα υποχώρησε για πρώτη φορά σε 5 μήνες. Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε δήλωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας επιδεινώθηκε και πάλι λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.
Για το τρίτο τρίμηνο, το Ifo προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6% σε τριμηνιαία βάση. Αυτό δήλωσε ο Βολράμπε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη πιθανόν να επιβραδυνθεί στο 2,8% το τέταρτο τρίμηνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.