Quantcast
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Ανακοινώνει σήμερα το άνοιγμα των Βαρωσίων - enikonomia.gr
share

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Ανακοινώνει σήμερα το άνοιγμα των Βαρωσίων

δημοσιεύτηκε:

Σε άλλη μια προκλητική κίνηση τακτικής, ενόψει και των εκλογών στα Κατεχόμενα την Κυριακή, προβαίνει σήμερα η Τουρκία, ανακοινώνοντας στις 11.00 το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενέργεια, που συνιστά αλλαγή του status quo, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η απόφαση για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων προκάλεσε την κατάρρευση του λεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στα κατεχόμενα. Αν και η απόφαση στόχευε στο να δοθεί ώθηση στον εκλεκτό του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, για τις λεγόμενες εκλογές της Κυριακής, αυτό φαίνεται να μην επιτυγχάνεται, καθώς οι αντιδράσεις λειτουργούν σε βάρος του. Εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Διερύνεια διοργανώνει στις 17.00 ο Δήμος Αμμοχώστου. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας ανάκληση της απόφασης. Το αίτημα της Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων. Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση», η οποία να καταδικάζει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, παράλληλα, όμως, να στέλνει και μήνυμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής στο ψευδοκράτος.
Στη διπλωματική μάχη για αναχαίτιση των τουρκικών κινήσεων η κυβέρνηση έχει στραφεί και στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα αναζητεί στήριξη και από την Ε.Ε. Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Την Πέμπτη οι ηγέτες των 27 θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων τονίζοντας ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα, τόνισε, θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου, αμφισβητείται, είπε, όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε σχέση με την Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους, που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές, όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα.

Πηγή: sigmalive.com


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.