Quantcast
Κορονοϊός - Γερμανία: Αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου - Τι ανακοίνωσε η Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός – Γερμανία: Αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου – Τι ανακοίνωσε η Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανία θα κλείσει τα περισσότερα καταστήματα από την Τετάρτη έως τις 10 Ιανουαρίου επιλέγοντας ένα πιο αυστηρό lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Άνγκελα Μέρκελ πριν από λίγο.
“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης”, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά τη συνάντηση με ηγέτες των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της χώρας. Μόνο καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, καθώς και τράπεζες, θα παραμείνουν ανοιχτά. Τα σχολεία θα κλείσουν επίσης και οι εργοδότες θα κληθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι από το σπίτι με τηλεργασία. Η πώληση πυροτεχνημάτων θα απαγορευτεί πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η Γερμανία βρίσκεται σε μερικό lockdown για έξι εβδομάδες, με μπαρ και εστιατόρια κλειστά, ενώ τα καταστήματα και τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά. Ορισμένες περιοχές έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερα μέτρα καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν την «εβδομάδα προστασίας» πριν συναντηθούν με φίλους ή συγγενείς για τις γιορτές, κρατώντας -όπου είναι εφικτό- και τα παιδιά στο σπίτι. Τα σχέδια περί μερικής χαλάρωσης των περιορισμών, που αφορούν τις συναντήσεις των πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους έχουν ήδη ακυρωθεί. «Ο κορονοϊός είναι εκτός ελέγχου. Για αυτό και τώρα χρειαζόμαστε μια εθνική προσπάθεια», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι το σύνθημα είναι «ή όλα ή τίποτα», σε ό,τι αφορά το lockdown, «διαφορετικά η Γερμανία θα γίνει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Για το κρατίδιό του, ο κ. Σέντερ ανακοίνωσε ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε ότι θα στηριχθούν και τώρα οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το lockdown, με τον σχεδιασμό να προβλέπει αποζημιώσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τζίρο κάθε επιχείρησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πηγή: Reuters


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.