Quantcast
Eurostat: Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο - enikonomia.gr
share

Eurostat: Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάσηα πό -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο οικονομολόγοι είχαν αναφέρει στο Reuters ότι θα πληθυσμός της Ευρωζώνης θα αυξάνονταν στο 0,5%.
Οι τιμές ενέργειας ήταν 4,1% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,9%.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% τον Ιανουάριο του 2021 από μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο. Αυτό ενδέχεται να είναι καλό νέο για την ΕΚΤ καθώς δεν έχει επιτύχει επί χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% και αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, προκειμένου να δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο – κατά 1,6% και 1,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης κατά 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρόδρομους δείκτες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι βιομηχανίες μετακυλίονται κατά κανόνα στους καταναλωτές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.