Quantcast
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυστηρή προειδοποίηση στον Ερντογάν για τους S-400 - enikonomia.gr
share

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυστηρή προειδοποίηση στον Ερντογάν για τους S-400

δημοσιεύτηκε:

Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS περί απόκτησης δευτέρου πακέτου S-400 από την Μόσχα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε στην ΕΡΤ:

«Γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκιά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA.

Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».

Ανένδοτος ο Ερντογάν: Θα αγοράσω τους S-400 – Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει

Ανένδοτος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία και δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα θα αγοράσει η Άγκυρα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS, τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται πως αυτή η κίνηση πυροδότησε τις αμερικανικές κυρώσεις και έκανε βαθύτερη τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Στην εκπομπή Face the Nation με τη Μάργκαρετ Μπρέναν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα η Άγκυρα, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θα αγοράσει. Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μια δεύτερη παρτίδα των S-400 θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα πως η προώθηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλο τον κόσμο είναι το κέντρο της εξωτερικής του πολιτικής, ουδέποτε στις συναντήσεις τους έγειρε ζητήματα με το ιστορικό της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.