Quantcast
Επιτέλους ξύπνησαν! Η Ε.Ε. απαντά με μέτρα στις προκλήσεις του Ερντογάν στην Aν. Μεσόγειο - enikonomia.gr
share

Επιτέλους ξύπνησαν! Η Ε.Ε. απαντά με μέτρα στις προκλήσεις του Ερντογάν στην Aν. Μεσόγειο

δημοσιεύτηκε:

Η Ε.Ε. εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο ύπατος αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ έχει αναλάβει να συντάξει σχετικό έγγραφο. Η Realnews αποκαλύπτει τους διαλόγους στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, όπου αποφασίστηκε να αναλάβει δράση η Ευρώπη κατά του ανεξέλεγκτου σουλτάνου.

Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Οργή έχουν προκαλέσει στην Ε.Ε. οι ανεξέλεγκτες προκλήσεις του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά εξετάζουν την επιβολή πραγματικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Στο Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, οι υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν το «πράσινο φως» στον ύπατο αρμοστή της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για να συντάξει σχετικό έγγραφο επιλογών, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα από τον ίδιο τον Ζ. Μπορέλ, αφού η Τουρκία ουδόλως ανταποκρίθηκε στην προειδοποίηση της Ε.Ε. να αναστρέψει τις έκνομες ενέργειές της στα Βαρώσια. Και ο ίδιος ο Μπορέλ πρότεινε αυτή τη φορά στους ΥΠΕΞ να συντάξει το σχετικό έγγραφο επιλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στις Βρυξέλλες προσανατολίζεται πλέον σε μέτρα εις βάρος της Τουρκίας, για τις έκνομες δραστηριότητές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες λένε ότι αυτή τη φορά -και για πρώτη φορά σε ό,τι αφορά την Τουρκία- οι επιλογές είναι πολύ πιθανό να προσανατολίζονται στα λεγόμενα πολιτικά μέτρα και όχι μόνο σε κυρώσεις εις βάρος προσώπων ή εταιρειών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσον αφορά το θέμα των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, οι επιλογές που θα παρουσιαστούν είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνουν πολιτικά μέτρα, όπως «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, «πάγωμα» επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, ίσως, «πάγωμα» της θετικής ατζέντας.

Τις προτάσεις συντάσσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αλλά, άτυπα, όποια χώρα επιθυμεί μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια. Στη συνέχεια, οι διάφορες επιλογές θα παρουσιαστούν πιθανότατα κατευθείαν στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., και πιθανότατα όχι στους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών, στις 15 Νοεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Το έγγραφο επιλογών παραμένει, πάντως, έγγραφο της ΕΥΕΔ και τον κυρίαρχο ρόλο στη σύνταξή του τον έχει η υπηρεσία. Στην έδρα της Ε.Ε. σημειώνουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το έγγραφο, αλλά εκτιμούν ότι η απόφαση να συνταχθεί αποτελεί ήδη ένα πρώτο και σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών, που θα ληφθούν στις 15 Νοεμβρίου. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις θα διαδραματίσει η στάση της Γερμανίας, η οποία είναι πιθανόν έως τότε να έχει νέα κυβέρνηση.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, κατά τη συζήτηση στους κόλπους των υπουργών Εξωτερικών στην τελευταία συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για την Τουρκία και ότι η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα έλαβαν ισχυρή αλληλεγγύη από τους ομολόγους τους.

Οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έμειναν, βεβαίως, μόνο στα Βαρώσια (όπου οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για να ανοίξουν, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, και μια νέα γειτονιά της περίκλειστης πόλης), αλλά ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και για τις νέες τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με το «Nautical Geo».

Συμμαχία

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, πάνω από 10 χώρες -ανάμεσά τους η Ισπανία, η Εσθονία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Λετονία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία- στήριξαν με σαφήνεια την Κύπρο στο θέμα των Βαρωσίων και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσει η διαδικασία για μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Σημασία έχει, επίσης, ότι χώρες που παραδοσιακά στηρίζουν την Τουρκία, όπως η Γερμανία, δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις στην πρόταση του Μπορέλ να καταρτιστεί το έγγραφο επιλογών. Από πληροφορίες προκύπτει, επίσης, ότι έχει διαμορφωθεί μια ευρύτερη συναίνεση στους κόλπους των Ευρωπαίων εναντίον της όποιας παραχώρησης προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τόσο το θέμα της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες όσο και το ζήτημα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, το οποίο είναι φλέγον για την Τουρκία και την τουρκική οικονομία σήμερα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.