Quantcast
Γερμανία: Υψηλότερους μισθούς προβλέπουν οι οικονομολόγοι-Τι λένε για την ανεργία - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Υψηλότερους μισθούς προβλέπουν οι οικονομολόγοι-Τι λένε για την ανεργία

δημοσιεύτηκε:

Χαμηλότερη ανεργία και υψηλότερους μισθούς στην Γερμανία προβλέπουν οι οικονομολόγοι λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλούς τομείς το τρέχον διάστημα.

«Οι κάτοικοι της Γερμανίας έχουν εξαιρετικές προοπτικές εργασίας. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 μπορούμε να επιτύχουμε και πάλι πλήρη απασχόληση, ποσοστό ανεργίας 3-4%», δηλώνει στην Bild ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και πρώην μέλος της επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας Λαρς Φελντ.

Όπως τονίζει η Ένωση Γερμανικών Πόλεων, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι τεράστια. Ενδεικτικά, τα επόμενα χρόνια η Ένωση αναμένει την πρόσληψη 550.000 και πλέον εργαζόμενων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, η Ένωση των Εστιατόρων Dehoga τονίζει ότι το 80% των μελών της καταγράφει έλλειψη τουλάχιστον 250.000 υπαλλήλων στον κλάδο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, επί του παρόντος χρειάζονται κατά μέσο όρο 207 ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια θέση υδραυλικού, 198 ημέρες για θέση οδηγού εκσκαφέων και 171 ημέρες για θέση ελαιοχρωματιστή.

Ο κ. Φελντ προβλέπει ακόμη πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα είναι υψηλότερες από ό,τι κατά το παρελθόν, ενώ ο συνάδελφός του και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ εκτιμά ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα οδηγήσει τους εργοδότες να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εξειδικευμένων.

Επιπλέον, ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι θα υπάρχει ζήτηση για εργαζόμενους με περιορισμένη εξειδίκευση, ακόμη και ανειδίκευτους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.