Quantcast
Λιβύη: Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Σύρτη ανάμεσα στο ΙΚ και ντόπιους ενόπλους - enikonomia.gr
share

Λιβύη: Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Σύρτη ανάμεσα στο ΙΚ και ντόπιους ενόπλους

δημοσιεύτηκε:

Σε 150 με 200 ανέρχονται οι νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην Σύρτη, στην βόρεια Λιβύη, μεταξύ των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ντόπιων ενόπλων, δήλωσε χθες ο πρεσβευτής της Λιβύης στο Παρίσι.

“Μια πραγματική σφαγή έγινε στην Σύρτη και καλούμε την διεθνή κοινότητα να επέμβει”, σημείωσε ο πρεσβευτής Σιμπάνι Αμπουχάμουντ.

Προηγουμένως ένας τοπικός υπεύθυνος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μάχες ανάμεσα σε ένοπλους κατοίκους και στους τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει στην δημοσιότητα έναν συγκεκριμένο αριθμό. Ο ίδιος δεν είχε επίσης διευκρινίσει τι πυροδότησε τις συγκρούσεις αυτές.

“Η Σύρτη ζει έναν πραγματικό πόλεμο από την Τρίτη και δεν έχει σταματήσει ο αγώνας των μαχητών της πόλης κατά του ΙΚ”, είχε διευκρινίσει ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βρίσκεται στο έλεος των αιματηρών συγκρούσεων που σημειώνονται μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων.

Έχει δύο κυβερνήσεις, μια στην Τρίπολη υπό τον έλεγχο ενός συνασπισμού πολιτοφυλακών, εν μέρει ισλαμιστών, και μια άλλη που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα η οποία έχει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Εξάλλου η Λιβύη αντιμετωπίζει μια άνοδο της δύναμης του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο κατέλαβε την Σύρτη τον Ιούνιο.

Την Τρίτη η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι εξαπολύθηκε μια “επιχείρηση για την απελευθέρωση της Σύρτης”. Το υπουργείο Άμυνας και πάλι της κυβέρνησης αυτής διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι “οι νέοι και οι κάτοικοι της Σύρτης” μετέχουν στην επίθεση αυτή, υποστηριζόμενοι από την αεροπορία.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος διπλωμάτης στο Παρίσι, ο οποίος προέρχεται από την άλλη κυβέρνηση που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, δήλωσε ότι οι μάχες ξέσπασαν μετά την δολοφονία στις αρχές της εβδομάδας από το Ισλαμικό Κράτος του ιμάμη σεΐχη Χάλεντ αλ Φαρτζάν, ο οποίος ανήκε στην ομώνυμη φυλή.

Η τζιχαντιστική οργάνωση “απέστειλε ενισχύσεις στην Σύρτη και εξαπέλυσε επίθεση κατά των κατοικημένων συνοικιών που της αντιστέκονται”, σημείωσε επίσης ο πρεσβευτής. Το ΙΚ “σφαγιάζει ανθρώπους, σκοτώνοντάς τους ακόμη και μέσα στα σπίτια τους”, υπογράμμισε.

Ο ίδιος κάλεσε την διεθνή κοινότητα “να επέμβει για να σταματήσει την συρροή μαχητών από τις γειτονικές χώρες ή από την θάλασσα, οι οποίοι έρχονται για να ενισχύσουν τις τάξεις του ΙΚ, όπως και την αποστολή όπλων στην οργάνωση αυτή”.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που ανήρτησε την Πέμπτη στο Facebook η αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα κυβέρνηση κατηγορούσε τις μεγάλες δυνάμεις για μια πολιτική “δύο μέτρων και δύο σταθμών” όσον αφορά τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

“Αυτοί πολεμούν το ΙΚ στην Συρία και στο Ιράκ και κλείνουν τα μάτια στην παρουσία του” στην Λιβύη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.