Quantcast
Γαλλία: Τέλος στη φορολογική «ασυλία» του Diesel - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Τέλος στη φορολογική «ασυλία» του Diesel

δημοσιεύτηκε:

Η Γαλλία σχεδιάζει να «κόψει» φορολογικές ελαφρύνσεις για το πετρέλαιο κίνησης, στον απόηχο του σκανδάλου του VW Group.

«Είναι προφανές σήμερα ότι υπάρχει μια ανακολουθία μεταξύ των πλεονεκτημάτων που συνεπάγεται για το πετρέλαιο και τα μειονεκτήματά του όσον αφορά τη ρύπανση» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό του 2016, οι φόροι στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθούν ενώ αντίθετα θα μειωθούν οι αντίστοιχο φόροι στη βενζίνη και μέσα στα επόμενα 5 έως 7 χρόνια η διαφορά τους θα έχει εξουδετερωθεί.

Στη Γαλλία το πετρέλαιο κίνησης είναι φθηνότερο κατά 0,15 ευρώ ανά λίτρο και η εξίσωση της τιμή του με εκείνη της βενζίνης θα επιταχύνει την πτωτική πορεία του diesel στην Ευρώπη όπου οι 5 από τις 5 μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτου στην ΕΕ επιβάλουν χαμηλότερους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης.

Η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση βοήθησε το diesel να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία στα αυτοκίνητα της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο οι ανησυχίες για την υγεία αλλά και την ρύπανση σε συνδυασμό με το σκάνδαλο της VW αναμένεται να διαβρώσουν περαιτέρω τη δημοτικότητα του πετρελαίου.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτων προσελκύονται τόσο από την χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου κίνησης όσο και από την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου των οχημάτων diesel.

Περίπου το 68% των αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών είναι πετρελαιοκίνητα στα Γαλλία με αποτέλεσμα η αιθαλομίχλη να έχει κάνει έντονη την εμφάνισή της στο Παρίσι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.