Quantcast
Επανάσταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνει η μπαταρία λιθίου - οξυγόνου - enikonomia.gr
share

Επανάσταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνει η μπαταρία λιθίου – οξυγόνου

δημοσιεύτηκε:

Βρετανοί επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μια μπαταρία λιθίου οξυγόνου που θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίνοντάς τους ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος μεταξύ των φορτίσεων αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας προτότυπης μπαταρίας λιθίου οξυγόνου που ξεπερνά πολλά από τα εμπόδια που καθυστερούν την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων δύναμη, την τιμή και το μέγεθος.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ενεργειακή πυκνότητα – ενέργεια που αποθηκεύεται- σε μπαταρίες λιθίου οξυγόνου, που ονομάζεται επίσης μπαταρίες λιθίου αέρα, θα μπορούσε να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή των μπαταριών ιόντων λιθίου. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στα EVs να ταξιδεύουν πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μεταξύ φόρτισης.

Οι ερευνητές λένε ότι οι νέες μπαταρίες μπορεί επίσης να είναι το ένα πέμπτο του κόστους και το ένα πέμπτο του βάρους των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου, και οι δύο παράγοντες που έχουν μείζον πρόβλημα για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μπαταρία λιθίου οξυγόνου είναι μια πιο σταθερή και αποτελεσματική μπαταρία, λένε οι ερευνητές, που μπορεί να επαναφορτιστεί περισσότερο από 2000 φορές με ποσοστό απόδοσης περίπου 93%.

Γιώργος Κ. Ανδρής

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.